Jupiter European Growth
Stark månad relativt jämförelseindex för Jupiter European Growth i maj, Adidas och Deutsche Boerse ljuspunkter (Finwire)

2019-06-25 11:46
Jupiter European Growth backade klart mindre än sitt jämförelseindex i maj, vilket beskrivs bero på individuella aktier i portföljen. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet med Alexander Darwall i spetsen skriver i en kommentar att efter fyra starka börsmånader försvann riskaptiten på marknaden i maj. Marknaden påverkades även negativt av en eskalering av det så kallade teknikkriget mellan USA och Kina.

Däremot förbättrades det ekonomiska sentimentet i europeisk industri samt europeiska tjänstesektorer, trots svaga tyska konsumtionssiffror.

Fonden utvecklades negativt under perioden med en nedgång om 0,9 procent men backade klart mindre än index som tappade 4,8 procent.

Den relativa överavkastningen hänförs till individuella aktier, däribland tyska Adidas samt Deutsche Boerse.

Adidas levererade tvåsiffrig avkastning efter starka siffror för det första kvartalet. En förbättrad bruttomarginal bidrog till vinstsiffror klart över konsensus.

Deutsche Boerse förklarade att investeringar i bland annat Big Data kommer öka företagets konkurrenskraft. Detta medan ett antal mindre förvärv har bidragit till att diversifiera intäkterna ytterligare.

På minussidan under perioden märktes främst Umicore med försenade planer för att öka batteriproduktionskapaciteten, med anledning av svagare efterfrågan för elbilar. Kina, som är den största marknaden för elbilsbatterier, halverade sina subventioner för elbilar detta år.

Inför framtiden berättar förvaltarteamet att deras marknadssyn är oförändrad, och har fortsatt ambitionen att identifiera bolag med differentierade, monitiserbara attribut. De är särskilt försiktiga när det kommer till politiskt känsliga bolag samt företag som har en stor del fasta tillgångar och höga skuldnivåer.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Jupiter European Growt... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -