G20
URVATTNAT KLIMATBUDSKAP I UTKAST TILL MÖTESKOMMUNIKÉ - FT (Direkt)

2019-06-25 11:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japan har böjt sig för tryck från USA genom att vattna ur åtaganden om åtgärder mot klimatförändringar i utkastet till kommuniké från G20-mötet i Osaka i helgen.

Det rapporterar Financial Times (FT), som tolkar justeringarna som ett tecken på att Tokyo söker favörer från Washington i ett läge med spända handelssamtal och oro över Nordkorea.

I kommunikéutkastet har fraser som "global uppvärmning" och "utfasning av fossila bränslen" tagits bort, och Parisavtalet tonas ned i jämförelse med i tidigare G20-kommunikéer.

Under de senaste två åren har klimatavsnittet i G20-kommunikéerna inkluderat ett "G19+1" uttalande om klimatförändringar, och USA har där gjort ett eget klimatuttalande jämfört med de övriga G20-länderna.

I det utkast som nu tas fram av Japan inför helgens toppmöte görs anpassningar till USA:s position, och kommunikén undviker därmed krav på utfasning av fossila bränslen.

Utkastet ska dock diskuteras av representanter för G20-länderna före mötet, och budskapet kan fortfarande ändras "signifikant" innan det slutligen antas av toppmötet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -