Strand Småbolagsfond
Strand Småbolagsfond trotsade börsoron i maj, Tobii seglar upp som femte största innehavet (Finwire)

2019-06-20 13:31
Strand Småbolagsfond trotsade börsoron i maj med en uppgång om 0,3 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att säsongsmönstret har varit en tämligen opålitlig följeslagare det senaste året, men maj följde sitt klassiska mönster med svag börs och det anses återigen ha varit de numer ganska uttjatade spökena som visade sig.

"Den viktigaste faktorn var sannolikt att handelssamtalen mellan USA och Kina återigen resulterat i en upptrappning. USA började med höjda importtullar och gick vidare med sanktioner mot Huawei, som bland annat innebär att bolaget inte får tillgång till uppdateringar av Googles operativsystem Android. Kinas svar är en plan för exportbegränsning av sällsynta jordartsmetaller som är viktiga för bland annat tillverkningen av batterier och mycket elektronik", förklarar fondens förvaltningsteam.

Slutsatsen de själva drar är att det för närvarande inte saknas anledningar att oroa sig vilket gör att nedgången är motiverad.

Förvaltarteamet tillägger dock att det ofta är mest lönsammast att köpa när marknaden oroar sig som mest.

"För närvarande är förmodligen handelskonflikten mellan Kina och USA det största hotet mot börsen men det innebär också att en eventuell lösning är den potentiellt största positiva faktorn och båda parter gynnas av ett sådant scenario. Vår strategi för att hantera detta är för närvarande att ha en relativt neutral aktievikt", berättar man.

Fonden utvecklades i absoluta tal positivt under maj och bättre än Stockholmsbörsens OMX Midcap GI som tappade 2,9 procent.

De största positiva bidragen till avkastningen kom från Arjo, Tobii och Oncopeptides. Know It och Evolution Gaming utvecklades emellertid svagt.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Climeon, Sectra, Xvivo, Know It och Tobii. Tobii har därmed seglat upp som det femte största innehavet i fonden. Aktievikten uppgick vid månadsskiftet till 73,8 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Strand Småbolagsfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -