OLJA
USA BEKRÄFTAR IRANSK DRÖNARNEDSKJUTNING I HORMUZ - AP (Direkt)

2019-06-20 11:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Amerikanska regeringstjänstemän bekräftar Irans revolutionsgardes påstående om att en amerikansk drönare skjutits ned över Persiska viken, enligt AP. Oljepriset tog ny fart i den ökade anspänningen på torsdagsmorgonen.

Tidigare dementier från USA gjordes på torsdagsmorgonen gällande att inga amerikanska drönare fanns i luftrummet ovanför Iran vid den rapporterade nedskjutningen. Nya uttalanden för AP bekräftar dock att en luftvärnsrobot träffat en amerikansk drönare på internationellt vatten.

Upptrappningen i Mellanöstern fortsatte efter att iranska revolutionsgardets nyhetsmedie, Sepah, uppgett att den amerikanska drönare som ska ha skjutits ned är en Northrop Grumman-tillverkad RQ-4 Global Hawk tillhörande USA.

"Den sköts ned när den trädde in över Irans luftrum. Gränserna utgör vår röda linje", sade revolutionsgardistiska generalen Hossein Salami i en tv-intervju med det Sepah.

Iran har även tidigare skjutit ned amerikanska drönare och nyttjat dessa för så kallad baklängeskonstruktion, där mekaniken tas i delar och replikeras för egen användning. Det mest kända fallet av detta är från 2011, då en drönare avsedd att spionera på Irans kärnkraftverk, sköts ned.

Vita husets presstalesperson Sarah Sanders uppgav på onsdagskvällen, amerikansk östkuststid, att president Donald Trump briefats om en närliggande händelse i Saudiarabien. Huthirebellgruppen, som stöds av Iran, har där genomfört nya attacker mot saudisk oljeinfrastruktur med kryssningsmissiler. Saudiarabien och huthirörelsen är de stridande parterna i kriget i Jemen, där en sunnitisk saudiskstödd regering hotas av den shiamuslimska rebellgruppen.

Anspänningen i regionen har ökat på senare tid efter att USA:s president Donald Trump rivit det så kallade kärnavtalet, som erbjöd ekonomiska lättnader för Iran. Kort senare infördes i stället sanktioner mot landets oljesektor, som står för i princip hela Irans tillväxt. Attackerna mot oljeinfrastruktur, bland annat förra veckans bombningar mot oljetankrar i Omanbukten, har inträffat efter att Donald Trump beslutat att inte ge flera av Irans största oljeexportkunder fortsatta uppskov att köpa Irans olja.

Nya fynd av amerikanska marinutredare gjorde på onsdagen gällande bombningarna orsakats av Iran-utvecklade så kallade sugminor som fästs på båtskrov.

Oljepriset steg knappt 3 procent under onsdagen efter uppgifterna om nedskjutningen av den amerikanska drönaren.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -