BAYER
ÖVERKLAGAR ROUNDUP-DOM PGA "OVETENSKAPLIG BEVISFÖRING" (Direkt)

2019-06-19 07:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska Bayer har överklagat ett utslag i amerikansk domstol som dömde kemikoncernen att betala 2 miljarder dollar i skadestånd för cancerfall orsakade av det kontroversiella bekämpningsmedlet Roundup. Enligt Bayer finns ingen vetenskap bakom domen, som baseras på ett jurybeslut.

Bayer hävdar att Roundup-domen i Oakland, Kalifornien, baseras på "infekterade, fabricerade och irrelevant bevisning", rapporterar Reuters. Resultaten i rättegången fokuserade inte på vetenskapliga bevis gällande om Roundup orsakar cancer, skriver Bayer i överklagan.

Berget av stämningar gällande Roundup, en produkt som föll in i bolagets portfölj efter den kritiserade fusionen med amerikanska Monsanto, har växt till 13.400 fall där Bayer hävdas vara ansvariga till cancer. Detta har kommit att hota bolagets existens, och börsvärdet har halverats till 50 miljarder euro det senaste året.

I domen i Oakland ålades Bayer att betala över 2 miljarder dollar i skadestånd till ett gift par som hävdat sig ha drabbats av non-Hodgkins lymfom, som kännetecknas av okontrollerad tillväxt i lymfvävnad som är avgörande för kroppens immunförsvar, efter att ha exponerats för Roundup.

Domstolen menade att ogräsbekämpningsmedlet inte varit tillräckligt uppmärkt med varningar om cancerrisken med glyfosat, som utgör basen i produkten.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Bayer AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -