OBOS
SKISSAR PÅ SVENSKT MEDLEMSPROGRAM, BOSTART AKTUELLT - VD (Direkt)

2019-06-17 11:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den norska bostadsaktören Obos planerar för en lansering av ett medlemsprogram i Sverige under nästa år. Med ett sådant program på plats kan Obos komma att erbjuda bostäder till ett lägre pris, mot återköpsrätt, även på den svenska marknaden.

Det säger Obos koncernchef Daniel Kjørberg Siraj till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det går inte att utesluta ett erbjudande liknande vårt Bostart även i Sverige efter att vi lanserat ett svenskt medlemsprogram. Behovet är minst lika stort", säger han.

För att göra det "enklare" för köpare att komma in på den norska bostadsmarknaden lanserade Obos, under 2018, sitt "Bostart"-erbjudande i vissa projekt. Bostart-bostäder kan köpas till runt 10 till 15 procent lägre summa, jämfört med projektets listpriser, mot att Obos får rätten att köpa tillbaka bostaden om en köpare önskar att sälja. Obos återköpspris motsvarar den lägre summa som köparen initialt betalar för bostaden, justerat för förändringen i bostadsprisindex under perioden mellan köp och försäljning.

Daniel Kjørberg Siraj för fram att en bristfällig bostadspolitik är den största utmaningen för många intressenter i både Sverige och Norge. Hushåll med genomsnittsinkomster har i nuläget svårt med att komma in på den egenägda boendemarknaden och en rad hushåll är därmed hänvisade till hyresmarknaden.

"Finansieringsfrågan är den största utmaningen i både Norge och Sverige och de nya regleringarna har dessutom haft en mycket större effekt i Sverige än i Norge", säger han.

I Norge har bolåneregleringar, likt i Sverige, primärt slagit mot huvudstadsregionen. Till följd av det lanserade Obos sitt "Bostart"-koncept i projektet "Ulvenparken" i Oslo-området under fjolåret.

"Behovet av bostäder till en lägre köpesumma finns även i Sverige", säger Daniel Kjørberg Siraj med tillägg att det är ett koncept som i Norge har träffat bra i olika ålderssegment.

Han påpekar att det inte bara är unga förstagångsköpare mellan 20 till 30 år som intresserat sig för erbjudandet utan att det även gått väl i familjesegmentet med lite äldre köpare.

"Bostadsutmaningen har inte bara med ålder utan även med livssituationen att göra. En ensamstående tvåbarnsförälder har ett bostadsbehov som kan vara svårt att finansiera", säger han.

Obos är Norges största bostadsbyggare och har sedan 2014 etablerat sig som en rikstäckande bostadsbyggare även i Sverige under varumärkena Obos, Myresjöhus, Smålandsvillan och Kärnhem.

Obos äger 40 procent av bostadsrättsföreningsförvaltaren SBC samt drygt 22 procent av aktierna i bostadsutvecklaren JM. Det förstnämnda innehavet är en följd av ett uppköpsbud medan JM-aktierna har angivits utgöra en finansiell investering.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


JM - I dag

{point.key}

Bonava B - I dag

{point.key}

Peab B - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -