NEL
BOLAGETS TEKNOLOGI AVSKRIVS FRÅN OLYCKA EFTER GRANSKNING (Direkt)

2019-06-17 11:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vätgasbolaget Nels kärnteknologi var inte upphovet för den brand som bröt ut vid en tankstation i Sandvika under söndagen för två veckor sedan, enligt en oberoende utredning av danska konsultfirman Gexcon, skriver Nel i ett pressmeddelande.

En preliminär utredningsrapport från olycksplatsen visar att incidenten började med att ett vätegasläckage från en högtryckstankenhet gav upphov till ett vätgasmoln som antändes. Utredningen fortsätter för att identifiera källan till läckaget samt vad som kan ha gett upphov till antändningen, skriver bolaget.

"Baserat på utredningen kan vi med säkerhet konstatera att läckaget började i högtryckstankenheten, och vi utför nu vidare utredning för att få fram detaljer kring mekaniken kring läckan så väl som gnistorsaken", säger Geirmund Vislie, Gexcons verksamhetschef.

Högtryckstankenheten består av både tankar och komponenter från tredjepartsleverantörer samt komponenter som i varierande grad designats av Nel, skriver bolaget. Inte heller ska lågtryckstankarna försedda av Nel ha varit ursprung till läckan eller gnistbildningen, skriver bolaget.

När de tankstationer som stoppades efter olyckan kan återtas i drift är dock ännu oklart, uppger Nels kommunikationsansvarige, Bjørn Simonsen, till TDN Direkt.

Bolagets aktie, som blivit en småspararfavorit i både Norge och Sverige, föll kraftigt på Oslobörsen i förra veckan. Fallet dämpades av lugnande besked mot slutet av veckan. Vid 11-tiden var aktien upp runt 2 procent.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


NEL - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

Metacon - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -