Recyctec
Recyctec tilldelas en allvarlig erinran av disciplinkommittén (Finwire)

2019-06-14 16:09
Miljöteknikbolaget Recyctec tilldelas en allvarlig erinran av disciplinkommittén. Det framgår av ett pressmeddelande från Spotlight Stock Market.

Enligt artikel 17 i MAR ska ett bolag offentliggöra insiderinformation så snart som möjligt, Bolaget kan besluta om att uppskjuta offentliggörandet, om ett omedelbart offentliggörande sannolikt skadar legitima intressen, det inte är sannolikt att ett uppskjutande vilseleder allmänheten och bolaget kan säkerställa att informationen förblir konfidentiell.

Finansinspektionens ställningstagande innebär bland annat att ett bolag som vid ett styrelsemöte, som avslutas efter det att handeln på marknadsplatsen har stängts, fattat beslut om en nyemission normalt inte kan avvakta med att offentliggöra insiderinformationen till nästkommande morgon innan marknadsplatsen öppnar för handeln. Offentliggörandet bör ske betydligt tidigare för att kravet att offentliggöra informationen så snart som möjligt ska vara uppfyllt.

När det gäller det nu aktuella ärendet gör Disciplinkommittén följande bedömning. Bolaget har gjort gällande att insiderinformationen uppstod den 23 januari 2019 vid tidpunkten för styrelsemötets början kl. 10.00, när informationen infördes i loggbok.

Vid tidpunkten för styrelsemötets början hade några beslut om nyemission med mera ännu inte fattats, vilket innebär att förutsättningar torde ha förelegat för ett uppskjutet offentliggörande av insiderinformationen. Ett sådant uppskjutande hade kunnat ske fram till den tidpunkt styrelsemötet avslutats och protokollet justerats, då det vid denna tidpunkt inte längre förelåg något legitimt intresse för ett fortsatt uppskjutet offentliggörande. Det är bolagets ansvar att i rätt tid offentliggöra information till aktiemarknaden.

Disciplinkommittén delar Spotlights bedömning att tidsutdräkten på nästan ett dygn, från det att insiderinformationen uppkom till dess att informationen offentliggjordes den 24 januari 2019, inte är förenlig med kravet på att insiderinformation ska offentliggöras så snart som möjligt. Bolaget har heller inte fattat beslut om ett uppskjutet offentliggörande, trots att en insiderförteckning hade upprättats.

Recyctecs underlåtenhet att så snart som möjligt offentliggöra den ifrågavarande informationen innebär att bolaget har åsidosatt två punkter i noteringsavtalet, vilka grundar sig på MAR. Ett korrekt offentliggörande av insiderinformation är av central betydelse för upprätthållandet av förtroendet för värdepappersmarknaden.

Disciplinkommittén ser därför allvarligt på Bolagets överträdelse. Påföljden bör mot denna bakgrund bestämmas till en allvarlig erinran. Mot bakgrund av att Finansinspektionens vägledning inte varit publicerad vid den tidpunkt som bolaget bröt mot MAR och nämnda bestämmelser i noteringsavtalet, bör sanktionen dock inte förenas med ett vite, skriver disciplinkommittén.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Recyctec B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -