RÄNTOR/VALUTOR
KRONAN STÄRKTES EFTER KPI, STARKA USA-DATA (Direkt)

2019-06-14 16:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronan stärktes mot både euron och dollarn efter att inflationen i maj kom in högre än väntat. Från USA kom oväntat stark statistik som fick marknaden att handla ned sannolikheten för en räntesänkning från Federal Reserve i nästa vecka.

Svenskt fokus på fredagen låg på inflationsutfallet för maj, som kom på morgonen. KPIF-inflationen kom in på 2,1 procent, upp från 2,0 procent i april. Borträknat energi, KPIFXE, var inflationen 1,7 procent jämfört med 1,6 procent föregående månad.

Efter många besvikelser för Riksbanken kom inflationen i maj på 2,1 procent i maj, in i linje med deras förväntningar och samtidigt högre än de 1,9 procent som ad marknadsaktörerna hade räknat med, enligt Infront Datas enkät.

Den stora överraskningen enligt Nordea kom i form av hotell, som bidrog 0,12 procentenheter upp till KPIF. De skriver i ett marknadsbrev att Riksbanken kommer välkomna att den inhemska inflationen stiger, men det finns inte några anledningar att revidera upp inflationsprognoserna efter resultatet. En räntehöjning är fortfarande långt bort, men majresultatet minskar sannolikheten för ökade penningpolitiska lättnader från Riksbanken, enligt Nordea.

Inflationsförväntningarna toppade vid årsskiftet men har sjunkit något sedan dess. Det är inte dramatiskt men säkert något som bekymrar Riksbanken. Utsikterna för juniinflationen är också bekymmersamma med olje- och elpriserna tydligt nedåt. Huruvida majresultatet förändrar detta är ovisst, men några större justeringar bör inte komma, enligt bedömare.

Kronan stärktes mot både dollarn och euron, med 3 respektive 6 öre från torsdagen. Svenska tioåriga statsräntepappersräntan handlades upp 2 punkter till 0,03 procent efter att ha nästan snuddat vid noll just före KPI-statistiken.

Tyska statspappersräntor sjönk samtidigt 1-2 punkter, samtidigt som de italienska handlades ned mer tydligt punkter.

USA-räntorna sjönk inledningsvis, men vände upp något under dagen efter att detaljhandel och industriproduktion kom in över förväntan. Från torsdagens svenska stängning var den amerikanska tioårsräntan ned 2 punkter. Dollarn visade styrka mot både yenen och euron.

USA:s industriproduktion steg 0,4 procent i maj, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med en ökning om 0,2 procent.

Detaljhandeln steg 0,5 procent i maj, jämfört med månaden före, men framförallt noterbart var den stora revideringen för april. April månaden revideras upp från -0,2 till +0,3 procent.

Capital Economics skrev i en kommentar att sannolikheten för en räntesänkning från Federal Reserve nästa vecka minskat något efter siffrorna, men att en sänkning i september fortfarande är deras huvudscenario.

"Det finns stor osäkerhet inför nästa veckas FOMC-möte då marknadsreaktionen kommer att variera kraftigt beroende på om Fed ger en hint om en lättnad. En viss känsla av vänta-och-se börjar lägga sig på marknaderna inför FOMC", sade Shusuke Yamada på Bank Of America Merrill Lynch till Reuters.

Jeffrey Gundlach, finansprofil som grundade fondbolaget Doubleline Capital, sade på torsdagen att han inte tror att Fed kommer att sänka räntan i nästa vecka, men att chanserna för flera sänkningar senare i år är stora i spåren av fler tecken på ekonomisk inbromsning.

"Juli tror jag har rätt hög sannolikhet. Till september är det i själva verket säkert och då kanske till och med en sänkning med 50 punkter", sade han enligt Bloomberg News.

Han väntar upp till fyra räntesänkningar och ser 65 procents sannolikhet för en inom ett år, då handelskonflikterna tycks ge reell effekt.

Han ser ett svårt läge för Feds kommunikation i nästa vecka, och vet inte vad de ska göra med räntebanan, "dot plot". Det vore konstigt om de lade in en sänkning där utan att omedelbart leverera en.

Enligt CME:s "Fed watch tool" är sannolikheten drygt 21 procent att Fed sänker räntan redan i nästa vecka. Besked kommer på onsdagen. För julimötet sätts sannolikheten till 86 procent.

Under morgonen släpptes kinesisk statistik över industriproduktionen, som ökade 5 procent i maj i jämfört med samma period förra året. Detaljhandeln ökade samtidigt 8,6 procent i maj jämfört med samma period föregående år.

Capital Economics beskrev statistiken som en "besvikelse" som ytterligare späder på bilden av en avmattande kinesisk ekonomi. Med ytterligare minskande konsument- och företagssentiment, härstammande från de pågående handelsspänningarna är ytterligare lättnader att vänta.

Gösta Lycke +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -