Nordic Cross Stable Return
Nordic Cross Stable Return avancerade 1,9 procent i maj, eventmandatet bidrog till uppgången (Finwire)

2019-06-14 17:11
Nordic Cross Stable Return var upp 1,9 procent under maj månad i en turbulent omvärldsmiljö. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet nämner i en kommentar att den positiva utvecklingen främst var hänförbar till event-mandatet och att de under månaden haft en negativ nettoexponering i fonden.

Innehavet i läkemedelsbolaget IBT gav ett bidrag på drygt 70 punkter för månaden. Detta efter en övenskommelse med FDA om en fas III-studie. Även Cantargia utvecklades starkt och gav ett bidrag för månaden på 29 punkter.

Även det marknadsneutrala mandatet gav ett överskott under maj på 13 punkter. Den främsta förklaringen var spreaden inom tekniska konsulter där fonden har varit långa ÅF Pöyry och som motposition haft en värdemässigt lika stor, kort position, i Sweco.

Lång/kort-mandatet gav ett negativt bidrag på drygt 70 punkter. Främsta orsaken var att mandatet hade en positiv nettoexponering på knappt 10 procent som skyddades med sålda OMX terminer. De största negativa bidragen kom från fondens långa positioner i verkstadsbolagen Atlas Copco, Sandvik och Volvo som sammantaget gav ett underskott på 48 punkter. På plussidan återfanns bland annat korta positioner i Stora Enso och Loomis som gav ett positivt bidrag på 16 punkter.

Räntemandatet gav för maj ett överskott på 8 punkter.

"Efter en stark inledning på året tog räntemarknaden en paus under maj. Fokus har på nytt flyttats till USA där investerarkollektivet, nu förväntar sig två räntesänkningar innan årsskiftet varav den första redan under sommaren. Vi ser fortsatt en risk för att kreditspreadarna, inte minst på high yield-obligationer, kan komma att stiga", bedömer förvaltarna.

Ränteandelen i fonden har minskats till 42 procent från drygt 45 procent i april.

Derivatmandatet gav i maj ett positivt bidrag på 136 punkter.

Efter nedgången i maj har riskerna i marknaden minskat. Vi avser därför att marginellt öka nettoexponeringen i fonden till en nivå nära noll, avslutar förvaltarna.

Rikard Jansson
rikard.jansson@finwire.com
Nyhetsbyrån Finwire, @Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Nordic Cross Stable Re... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -