Carnegie Global
Carnegie Global sjönk 7,3 procent i maj, lyfter fram Moody´s som ett innehav med ljus framtid (Finwire)

2019-06-14 17:19
Carnegie Global sjönk 7,3 procent i maj, vilket medför att fonden är upp 7,0 procent hittills i år. Det framgår av en månadsrapport.

Fondens förvaltare Mikael Tarnawski-Berlin skriver i en kommentar att årets hittills bästa investering är Moody´s vars aktie är upp 40 procent i år.

"Moody’s har en enkel verksamhet: de säljer kreditbetyg. Om ett bolag vill låna pengar genom att utfärda obligationer, bedömer Moody’s deras kreditvärdighet. Bedömningen leder till ett betyg som påverkar hur mycket ränta företaget måste betala för sin skuld", skriver förvaltaren.

Moody’s har tillsammans med S&P 80 procent av marknaden. De är inbyggda i det finansiella systemet på så sätt att de flesta finansmyndigheter kräver att banker och försäkringsbolag endast köper obligationer med kreditbetyg.

"Jag tror att bolagets framtid är ljus. Dels ökar skuldvolymerna i takt med att ekonomin växer (även om andelen kan gå upp och ner både kortsiktigt och långsiktigt) och dels sker en allt större del av utlåningen utanför bankerna (vilket ökar behovet för Moody’s tjänster). Men viktigare är att Moody’s starka position gör att de kan höja sina priser med någon procent varje år", skriver förvaltaren.

De främsta bidragsgivarna hittills i år för fonden har varit CACC, Alphabet och Moody's. De minsta procentuella bidragen har kommit från Gym Group och Davita.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Alphabet, Mty Food Group, Ryman Healthcare med portföljvikterna 9,0, 7,4 respektive 6,7 procent.

Lars Johansson
lars.johansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -