LÖNER
LÖNEBILDNING EJ RIGGAD FÖR ATT ÅTGÄRDA BRIST - CALMFORS (Direkt)

2019-06-13 09:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Lönebildningen i Sverige är anpassad för att klara sysselsättningen, men nu har vi i stället problem med en utbredd brist på arbetskraft och det är systemet inte anpassat för att åtgärda. Det behöver därför reformeras.

Det sade professor Lars Calmfors vid ett seminarium på torsdagen om boken "Kollektivavtal och lönebildning i en ny tid", som han är en av författarna till.

"Vi har alltid sett det som att lönebildningen är ett problem för sysselsättningen, och så var det tidigare. Nu har vi i stället arbetskraftsbrist på många områden. Problemet är att lönebildningen nu måste hjälpa till så att vi får en bra fördelning av den mer kompetenta arbetskraft vi har, men det är inte systemet riggat för", sade han.

En annan av författarna till boken, professor Per Skedinger, sade att bristen på sjuksköterskor och lärare fortsatt att stiga, trots att relativlönerna för dessa grupper ökat på senare år,

"Vår slutsats är att relativlönerna visserligen ökat för sjuksköterskor och lärare, men den ökningen har inte varit tillräcklig", sade han.

Det behövs därför ännu högre relativlöneökningar för dessa grupper. Det handlar om "betydligt mer", enligt Lars Calmfors.

I boken föreslås att flera möjliga reformer av lönenormeringen för att bättre kunna motverka arbetskraftsbrist genom högre löneökningar och relativlöneförändringar, där förslagen har det gemensamt att de tar större hänsyn tas till sektorer utanför industrin, som i dag sätter normen för löneökningarna.

I boken presenteras tre förslag:

* Att industrins parter fortsätter att sätta en norm, men att de tar större hänsyn till andra sektorer

* Fler parter inom internationellt konkurrensutsatt sektor deltar i normeringen och större hänsyn tas till andra sektorer

* Fler parter, även hemmamarknadssektorer, deltar i normeringen

"Det kan göras på olika sätt. Då skulle märket hamna lite högre än i dagens system. Vi ska ha en norm, men vi måste ha möjlighet till större förändringar runt den normen. Om det är stora obalanser ska man kunna avvika mer", sade Lars Calmfors.

Ett av förslagen handlar om en obalansnämnd, en oberoende nämnd som vid stora obalanser kan ge råd till parterna om relativlöneförändringar.

Lars Calmfors sade att det förslag som fackförbunden i 6F lade fram tidigare i veckan delvis bygger på en liknande analys och har klara likheter med förslagen i boken.

"Men det finns också stora skillnader, de tänker sig till exempel ett mer centraliserat system", sade han.

I 6F:s förslag tänker de sig att LO och PTK förhandlar gemensamt. Enligt Lars Calmfors är det svårt att förstå hur det ska kunna gå till att förhandla i en sådan stor konstellation.

"Vi tror att det är bättre att bygga vidare på det man har, att bygga på dagens system och ta in fler parter", sade han.

Dessutom argumenterar 6F för kraftiga låglönesatsningar, där Lars Calmfors och de andra författarna har en helt motsatt uppfattning.

"Det skulle gå väldigt mycket emot marknadskrafterna och göra det svårt att få in lågutbildade", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -