FORDON
NEVS-ÄGARE LOVAR 23 MDR USD TILL KINAS ELBILSFABRIKER (Direkt)

2019-06-12 11:04

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Evergrande, som är storägare i svenska Nevs och majoritetsägare i superbilstillverkaren Koenigsegg, utlovar investeringar på 23 miljarder dollar inom elbilsproduktion i Kina, enligt dokument hos myndigheter i Guangzhou-provinsen.

Evergrande ska investera kraftigt och förlägga tre olika fabriker för produktion av elfordon i Guangzhou, som är beläget norr om Hongkong och den kinesiska tech-metropolen Shenzhen. Den årliga produktionen kommer efter samtliga investeringar uppgå till 1 miljon fordon. För att förse produktionen med batterier kommer också batterikapacitet om 50 gigawatt byggas i området. När investeringarna ska vara klara framgår dock inte av de kommunala dokumenten.

Svenska elbilsbolaget Nevs, som bildades ur Saabs konkursbo, har tidigare uppgett att produktion ska starta i juni och försäljning av den första elbilsmodellen ska påbörjas "inom kort".

De första modellerna kommer att kombinera teknik från Saab och Koenigsegg samt ha körsystem från holländska e-Traction, ett annat bolag där Evergrande har gått in som ägare, enligt uttalandet. Evergrandes värdekedja består också av andelar i brittiska Protean Electric, som bygger hjulmotorer, och en handelsplattform för fordonsbranschen. Bolaget har även via ett dotterbolag gått in i den krisande Tesla-utmanaren Faraday Future.

Evergrande har gjort sig kända för abrupta investeringar i verksamheter som ska diversifiera det tungt skuldsatta fastighetsbolaget från den inbromsande kärnmarknaden.

En tidigare aviserad målsättning är att Evergrande ska vara världens största producent av elfordon inom 3-5 år, enligt uttalanden från konsortiets vd och ordförande Xu Jiyain, en av Kinas rikaste.

I bolagets spretiga ägarportfölj finns också konsumentprodukter som mineralvattnet Evergrande Spring, verksamhet inom solpanelsbranschen, svinuppfödning och annan lantbruksverksamhet och fotbollslaget Guangzhou Evergrande.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -