EUROGRUPP
NATTMANGLING VÄNTAS OM EUROBUDGET PÅ TORSDAG (Direkt)

2019-06-12 12:29

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) En tuff nattmangling väntas när eurogruppen på torsdag ska försöka enas om utformningen av eurobudgetens stödinstrument.

De svåraste frågorna är hur stödinstrumenten ska finansieras, hur stora stöden ska vara och om de ska gå till investeringar och krisstöd.

Det uppgav EU-källor på onsdagen.

Budgethökar med Nederländerna i spetsen vill begränsa stödinstrumentets volym och hålla det inom EU-budgeten, högst 17 miljarder euro åren 2021-2027. Stödet ska främst gå till att stödja strukturreformer, anser landet.

Frankrike leder sydliga länder för ett större stödinstrument där extrapengar kan skjutas till utanför EU-budgeten. Det skulle medge en friare användning av pengarna.

Instrumentet bör också kunna användas som krisstöd för att stabilisera konjunkturnedgångar, anser de.

En kompromiss skulle kunna vara att stödinstrumenten startar inom EU-budgeten och att en öppning lämnas för att i framtiden låta den växa utanför EU-budgeten med extra medel. En möjlighet skulle också kunna vara att extra bidrag blir frivilliga.

Eurobudgeten ska bara gälla euroländer och eventuellt icke euroländer som har knutit sina valutor till euron i ERM2. För dessa icke euroländer blir deltagande frivilligt.

I diskussionen är alla icke euroländer inbjudna utom Storbritannien, som ju ska lämna EU.

På eurogruppens möte ska finansministrar också försöka enas om den juridiska texten för fördraget om räddningsfonden ESM. Den politiska överenskommelsen nåddes i december.

Tidigare på eftermiddagen ska euroländernas finansministrar diskutera IMF:s syn på euroområdets ekonomi med IMF-chefen Christine Lagarde. IMF presenterar sin så kallade artikel 4-analys.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -