AMF
Northvolt har stängt finansieringsrunda på nära 11 miljarder kronor (Finwire)

2019-06-12 14:00
Svenska batteribolaget Northvolt har enligt ett pressmeddelande stängt en finansieringsrunda på 1 miljard euro, motsvarande cirka 10,7 miljarder kronor.

Pengarna ska finansiera bolagets storskaliga anläggning i Skellefteå. Northvolt tillkännager även planerna på en andra fabrik med placering i Tyskland.

Dagens industri rapporterade tidigare under dagen att bolaget var mycket nära att stänga en finansieringsrunda på totalt cirka 16 miljarder kronor, men utfallet var alltså en bit under den summan.

Pensions- och försäkringsjättarna som AMF och Folksam, industrigiganterna BMW och Volkswagen samt Goldman Sachs deltog i kapitalanskaffningen. Volkswagen skriver i ett eget pressmeddelande att man investerar cirka 900 miljoner euro, motsvarande 9,6 miljarder kronor, och framöver kommer att äga 20 procent av kapitalet i Northvolt.

Northvolt vill producera litiumbatterier vilka är en nödvändighet främst inom fordonsindustrin. Bolagets konkurrenter är bland andra kinesiska CATL och sydkoreanska Samsung och LG.

Byggnationen av anläggningen i Skellefteå kommer att påbörjas under augusti och storskalig produktion väntas dra igång i 2021.

Anton Wilén
anton.wilen@finwire.se, 0765-46 64 41
Nyhetsbyrån Finwire

Bayerische Motoren Wer... - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

Siemens AG - I dag

{point.key}

Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -