INTRUM
GREKISK PLATTFORM HAR VARIT FÖRSTA PRIO - VD (Direkt)

2019-06-03 11:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kredithanteraren Intrum har sedan tidigare köpt två grekiska portföljer utan att ha en egen inkasseringsplattform på den marknaden. Det har varit första prioritet för bolaget att få en egen plattform i landet och bolaget är mycket nöjt över att ha slutit affären med Piraeus.

Det säger vd:n Mikael Ericson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Piraeus är den största inhemska banken i Grekland. Vi har värderat en del olika alternativ och detta var det som vi upplevde som det bästa i Grekland som är en potentiellt stor marknad", säger han vidare.

Han medger att denna affär har många likheter med den som Intrum sedan tidigare ingått med Intesa i Italien. En skillnad är dock att Intrum inte köper in sig i någon portfölj med förfallna fordringar utan att detta partnerskap med Piraeus endast rör plattformen för hantering av förfallna fordringar.

Upplägget har, enligt vd:n, således "finansiellt starka förtecken". Intjäningen förväntas vara stark redan från början och därmed bidra till att minska skuldsättningen.

Affären bedöms slutföras den 1 oktober men det är en "ambitiös ambition". Affären med Intesa tog lite drygt sex månader att stänga. Det kan komma att ta lite längre tid att få allt på plats med Piraeus än redan till den 1 oktober, resonerar vd:n.

"Jag är övertygad om att vi har affären klar före årsskiftet", säger han samtidigt.

Extraordinära transaktionsrelaterade kostnader till följd av affären kommer att redovisas i rapporten för det andra kvartalet. Intrum siktar på att stärka vinsten per aktie till cirka 35 kronor för helåret 2020. Kostnader relaterade till affären är med i beräkningarna för det bidrag till vinsten per aktie som Intrum ser från Piraeus-partnerskapet.

I pressmeddelandet heter det att transaktionen kommer att "bidra med en signifikant tillväxt i resultat per aktie" och förväntas bidra med cirka 10 procent till nästa års vinst per aktie.

"Det är nära 10 procent eller knappa 3 kronor per aktie i alla fall som Piraeus förväntas bidra under 2020", säger han.

I absoluta termer talar han om att affären kan väntas bidra till intäkter inom bolagets kredithanteringsdel på omkring 90 till 110 miljoner euro per år.

Med denna affär är Intrum en "ledande aktör" på nästan alla stora marknader i Europa.

"Vi ska nu konsolidera och skapa skala och kostnadseffektivitet från den position vi skapat. Man ska inte förvänta sig att vi vänder blickarna mot andra delar av världen", säger han sammanfattningsvis.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -