VOLKSWAGEN
SAMSUNG-BATTERIAFFÄR I SPEL EFTER SÄNKNING - BN (Direkt)

2019-05-27 11:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Volkswagens avtal med sydkoreanska Samsung har satts på spel efter att elektroniktillverkaren vid närmare påsyn tvingats sänka sina prognoser rejält för hur stor kapacitet det klarar att leverera, enligt Bloomberg-källor.

Samsung har i ett tecknat avtal förbundit sig att förse Volkswagen med batterier motsvarande 20 gigawattimmar. Det är tillräckligt för 200.000 bilar med 100 kilowattsbatterier, men vid närmare förhandling av hur leveranserna ska genomföras har parterna stött på patrull - nu väntas Samsung endast kunna stå för 5 gigawattimmar, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Uppgifterna innebär att Volkswagen tvingas tänka om gällande batterileveranser till den våg av elbilar som snart sätts i produktion. Bolaget väntas behöva batterikapaciteter för enbart Europa och Asien på omkring 300 gigawatt de närmaste tio åren.

Bland övriga bolag som Volkswagen ingått samarbetsavtal med finns svenska uppstartsbolaget Northvolt, ett avtal där kapaciteter om 10 gigawattimmar ska förses genom en tysk fabrik. Ett slutgiltigt avtal väntas senare i år, enligt nyhetsbyrån.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -