RÄNTOR/VALUTOR
ITALIENSKA OCH GREKISKA RÄNTOR ÅT OLIKA HÅLL (Direkt)

2019-05-27 16:24

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjönk något på de flesta håll i måndagens handel, euron noterade samtidigt endast små nettorörelser mot euron efter ett resultat i EU-valet som betraktades som förhållandevis marknadsvänligt.

Grekiska räntor sjönk samtidigt markant efter att premiärminister Alexis Tsipras utlyst nyval efter motgångar i EU-valet, där regeringspartiet förlorade positionen som största parti till oppositionspartiet Ny Demokrati.

I Italien steg däremot räntorna efter att Legaledaren, stärkt av framgångar i EU-valet, krävt nya förhandlingar om EU:s finanspolitiska regelverk och utlovat att Roms nästa budget ska baseras på skattesänkningar.

Uppgången i italienska räntor tog ytterligare fart på eftermiddagen efter att Bloomberg News rapporterat om att EU-kommissionen överväger att inleda en procedur mot Italien för att landet inte lyckats dämpa statsskulden, något som i slutänden skulle kunna leda till att Italien får böta omkring 3,5 miljarder euro.

Valet till EU-parlamentet resulterade sammantaget i stora nedgångar för de stora traditionella partigrupperna, EPP (European Peoples Party) och S&D (Socialists and Democrats), som tappade sin delade majoritet, men framgångar för liberaler och gröna gjorde att EU-vänliga partier kontrollerar omkring två tredjedelar av mandaten, trots framgångar för högerpopulistiska partier i flera länder.

Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, skrev i ett kundbrev att resultatet i EU-valet inte var någon chock, men det innebär en fortsättning på problematiska trender. Det kommer bland annat försvåra förhandlingar med USA och öka budgetkonflikten med Italien.

Han noterade vidare att när EPP/S&D tappat sin majoritet försvåras även valet av EU-kommissionens ordförande. Det är inte alls säkert att det blir CSU-kandidaten Manfred Weber, och om någon annan väljs skulle det öppna för Jens Weidmann som ECB-chef. Det berör investerare då han varit kritisk till ECB:s policy av att komma till undsättning.

Oxford Economics noterar för sin del att de relativt starka resultaten för de EU-vänliga partierna var "uppmuntrande", men även de noterar att den ökade fragmenteringen kan komplicera valet av ny ordförande för EU-kommissionen.

"Ingen av kandidaterna har någon klar bana mot majoritet, så att välja nästa EU-kommissionsordförande kommer inte bli någon lätt uppgift. Det gör att vi får fortsätta gissa identiteten på nästa ECB-chef", skrev Oxford Economics i ett kundbrev.

USA:s president Donald Trump talade vid en presskonferens i Tokyo, tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe, och sade att USA inte är redo för något avtal nu. Han tror visserligen att det kan bli ett avtal "någon gång i framtiden", men gav ingen tidsplan för nästa steg i förhandlingarna.

Beträffande ett handelsavtal mellan USA och Japan sade båda ledarna att de gör framsteg, men de gav inga närmare detaljer.

Svenska statsobligationsräntor sjönk 1-3 punkter på måndagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,15 procent, samtidigt som motsvarande tyska ränta sjönk 2 punkter, till -0,14 procent.

Euron stärktes knappt 2 öre mot kronan, till 10:72, medan dollarn 2 öre, till 9:58. TCW-index sjönk ändå till 145,53 (145,72).

Den svenska agendan var tunn på måndagen, men dataflödet slår till med kraft på tisdagen; då publicerar Konjunkturinstitutet en ny månadsbarometer och SCB redovisar detaljhandel, hushållsutlåning och handelsbalans för april. På onsdagen kommer BNP för första kvartalet.

Finansmarknaderna i USA och Storbritannien hade helgstängt på måndagen, brittiska pund försvagades ändå mot dollarn och euron, efter en positiv start på måndagen, när marknadsaktörer analyserade det nya läget efter EU-valet och raden av kandidater att efterträda avgående premiärministern Theresa May.

Framgångar för brexitvänliga partier i EU-valet, samtidigt som Tories och Labour backade tungt kan öka trycket på att landets nästa premiärminister ska driva på för ett avtalslöst brexit, men å andra sidan noterades också stora EU-valframgångar för EU-vänliga Liberaldemokraterna.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -