RÄNTOR/VALUTOR
EURON STABIL EFTER EU-VAL (Direkt)

2019-05-27 06:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Euron är stabil efter söndagens EU-val. De stora traditionella partierna, kristdemokrater och socialdemokrater blev förlorare och tappade sin delade majoritet, men framgångar för liberaler och gröna gjorde att EU-vänliga partier kontrollerar omkring två tredjedelar av mandaten, trots högerpopulisternas framgång.

Liberaler och gröna får därmed nyckelroller när koalitioner ska sättas ihop för varje enskilt lagförslag.

I Frankrike fick president Emmanuel Macron se sig besegrad av Marine Le Pens Nationell samling på yttersta högern, som fick 24 procent av rösterna.

Men hans koalition av mittenpartier fick 22 procent, och bidrog till den liberala partigruppens kraftiga uppgång.

I Tyskland gick de Gröna om Socialdemokraterna för att bli det näst största partiet efter CDU/CSU. Både vinnare och förlorare var ense om att klimatfrågan var avgörande.

I Italien försköts maktbalansen inom regeringen då Lega steg till att bli största partiet på nära 30 procent. Samtidigt rasade koalitionspartnern Femstjärnerörelsen till drygt 20 procent, långt under de 33 procent partiet fick i valet ifjol.

"Fokus nu ligger på hur varje enskild regering reagerar och hur brexitförhandlingarna artar sig efter valet. Hittills har vi sett begränsade marknadsreaktioner eftersom högerextrema och populistpartier inte gick lika bra som vissa befarat", sade Shin Kadota, senior valuta- och räntestrateg vid Barclays.

Xiao Yuanqi, talesperson för China Banking and Insurance Regulatory Commission, CBIRC, sade på lördagen att de som spekulerar i en yuanförsvagning kommer att möta stora förluster.

Yuanen har tappat i spåren av en upptrappad handelskonflikt mellan USA och Kina.

"Kortsiktiga fluktuationer i yuanens växelkurs är normalt, men på lång sikt så bestämmer Kinas ekonomiska fundamenta att yuanen inte kommer att deprecieras ihärdigt. De som spekulerar och går kort i yuanen kommer säkerligen att drabbas av stora förluster", sade han.

Inför ett möte med Japans premiärminister Shinzo Abe sade Donald Trump att han hoppas kunna komma med ett tillkännagivande rörande att handelsavtal med Japan i augusti. Trump har tidigare hotat med tullar på japanska bilar och bildelar och vill att amerikanska jordbrukare ska ha större tillgång till den japanska ekonomin.

Inför mötet sade han att "många väldigt positiva saker händer med handeln".

Måndagens agenda är tunn och både USA och Storbritannien har stängt.

Senare i under veckan väntar bland annat KI-barometer, hushållsutlåning från SCB och BNP för första kvartalet för Sverige och USA.

        måndag kl 6.40 (fredag kl 16.15)
       ==================================
USD/SEK  9:5372 (9:6728) EUR/USD  1:1212 (1:1197)
EUR/SEK  10:6933 (10:7489) USD/JPY  109:48 (109:59)
Jp obl 2  -0,16  (-0,17) Jp obl 10  -0,08  (-0,09)
Ty obl 2  -0,65  (-0,65) Ty obl 10  -0,12  (-0,12)
US obl 2   2,16  (2,16) US obl 10  2,32  (2,33)


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -