RÄNTOR/VALUTOR
EURON, PUNDET VÄNDER NER EFTER TIDIGA UPPGÅNGAR (Direkt)

2019-05-27 10:41

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor noterar mestadels mindre nedgångar i förmiddagens handel på måndagen. Euron vänder samtidigt neråt mot dollarn efter att ha stärkts något i den tidiga måndagshandeln.

Grekiska räntor sjunker dock markant efter att premiärminister Alexis Tsipras utlyst nyval efter motgångar i EU-valet, där regeringspartiet förlorade positionen som största parti till oppositionspartiet Ny Demokrati.

Valet till EU-parlamentet resulterade sammantaget i stora nedgångar för de stora traditionella partigrupperna, EPP (European Peoples Party) och S&D (Socialists and Democrats), som tappade sin delade majoritet, men framgångar för liberaler och gröna gjorde att EU-vänliga partier kontrollerar omkring två tredjedelar av mandaten, trots framgångar för högerpopulistiska partier i flera länder.

Jörg Krämer, chefekonom på Commerzbank, skriver i ett kundbrev att resultatet i EU-valet inte var någon chock, men det innebär en fortsättning på problematiska trender. Det kommer bland annat försvåra förhandlingar med USA och öka budgetkonflikten med Italien.

Han noterar vidare att när EPP/S&D tappat sin majoritet försvåras även valet av EU-kommissionens ordförande. Det är inte alls säkert att det blir CSU-kandidaten Manfred Weber, och om någon annan väljs skulle det öppna för Jens Weidmann som ECB-chef. Det berör investerare då han varit kritisk till ECB:s policy av att komma till undsättning.

USA:s president Donald Trump talade vid en presskonferens i Tokyo, tillsammans med Japans premiärminister Shinzo Abe, och sade att USA inte är redo för något avtal nu. Han tror visserligen att det kan bli ett avtal "någon gång i framtiden", men gav ingen tidsplan för nästa steg i förhandlingarna.

Beträffande ett handelsavtal mellan USA och Japan sade båda ledarna att de gör framsteg, men de gav inga närmare detaljer.

Svenska statsobligationsräntor sjunker något i längre löptider på måndagsförmiddagen, kronan försvagas samtidigt något mot euron efter fredagens förstärkning.

Den svenska agendan är tunn på måndagen, men dataflödet slår till med full kraft på tisdagen; då Konjunkturinstitutet publicerar en ny månadsbarometer och SCB redovisar detaljhandel, hushållsutlåning och handelsbalans för april. På onsdagen kommer BNP för första kvartalet.

Såväl Storbritannien som USA har helgstängt på måndagen, brittiska pund sjunker mot dollarn i förmiddagens handel på måndagen, ungefär i linje med eurons nedgång.

Framgångar för brexitvänliga partier i EU-valet, samtidigt som Tories och Labour backade tungt kan öka trycket på att landets nästa premiärminister ska driva på för ett avtalslöst brext, men å andra sidan noterades också stora framgångar för EU-vänliga Liberaldemokraterna i det brittiska EU-valet.

              måndag kl 10.40 (fredag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:5504   (9:5566)   Statsobl 2y  -0,58  (-0,58)
EUR/SEK   10:6912  (10:7005)   Statsobl 10y  0,16   (0,18)
EUR/USD    1:1195   (1:1197)   Ty obl 10    -0,11  (-0,12)
US obl 10    2,32     (2,33) 

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -