KINA
ORO I RÄNTEMARKNADEN EFTER MYNDIGHETSÖVERTAGANDE AV BANK (Direkt)

2019-05-27 15:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinesiska myndigheter har tagit kontrollen över den pressade banken Baoshang, vars ordförande är den försvunne finansmannen Xiao Jianhua, rapporterar kinesiska medier. Åtgärden satte direkt avtryck i den kinesiska räntemarknaden på farhågor att regimen ska slå ner på fler mindre banker med hög kreditrisk.

Baoshang Banks ägarbolag Tomorrow Holdings ordförande har varit under granskning de senaste två åren sedan regimen slog ned brett på vad som ansågs vara för höga risktaganden hos finanskonglomerat i landet. Miljardären, finansmannen och ordföranden, Xiao Jianhua, har inte synts till sedan han försvann från ett hotell i Hongkong 2017.

Hans bank har för närvarande 206 olika obligationer i marknaden till ett värde av motsvarande över 100 miljarder kronor, enligt Refinitiv. Dessa var handelsstoppade under måndagen, men övertagandet av banken bidrog till att orsaka oro i den kinesiska bankräntemarknaden.

Mindre kinesiska banker straffades med högre inlåningskostnader på räntemarknaden under måndagen, då andelen belåning som betecknas som problematisk hos Baoshao är särskilt hög just i mindre banker.

Bank- och försäkringsmyndigheten CBIRC har utfärdat en varning mot banker som försökt sno åt sig kunder från Baoshang eller utnyttja situationen, enligt nyhetsbyrån. Sådant agerande skulle bemötas med "hård bestraffning", enligt en CBIRC-källa.

Myndigheternas förvaltningsåtagande innebär att staten nu går in och säkrar kundernas kapital och 70 procent av bankens större bankskulder (minst 7,25 miljoner dollar) och upp till 80 procent av skulderna mot de återstående skulderna mot offentliga kreditorer. Dessutom garanteras att all ränta från bolagsinsättningar på under 7,25 miljoner dollar kommer att vara återbetalbara och att de som överskrider gränsen är "förhandlingsbara", enligt kinesiska nyhetsbyrån Caixin.

Övertaganden likt det som vidtagits mot Baoshao Bank är ovanliga. Enligt Caixin har något liknande inte hänt på över 20 år i Kina. Ett uttalande från PBOC, Kinas centralbank, och CBIRC gör gällande att banken kommer vara under myndigheternas förvaltning i minst ett år.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -