JAPAN
INFÖR RESTRIKTION MOT UTLÄNDSKT ÄGANDE I HÖGTEKNOLOGI (Direkt)

2019-05-27 10:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japans regering har beslutat att införa restriktioner mot utländskt ägande inom högteknologiska industrier som IT och telekom för att hantera cybersäkerhetsrisker och teknologitransfereringar till andra länder, rapporterar flera medier.

De nya reglerna kommer gälla för 20 sektorer inom informations- och kommunikationsindustrier, framgår av pressmeddelandet från handels-, finans- och kommunikationsdepartementen, enligt Reuters.

"Baserat på det ökade behovet av cybersäkerhet har vi beslutat att ta nödvändiga steg, inklusive att lägga till tillverkning inom integrerade kretsar, med utgångspunkt i att vi behöver begränsa risken för att situationer uppstår som allvarligt hotar Japans nationella säkerhet", skriver Japanska regeringsföreträdare enligt nyhetsbyrån.

Reglerna innebär att bolag med 10 procent eller mer av utländskt ägande tvingas genomgå särskilda granskningar, som kan leda till att utländska investerares planer kan avbrytas om risker anses föreligga.

Regleringen sker vid en särskilt skör tidpunkt, med avseende på handelskriget mellan USA och Kina, där telekombolaget Huawei har hamnat under press.

Noterbart är också att åtgärderna vidtas under pågående presidentbesök från USA. Donald Trump har under helgen diskuterat handelsförbindelser och ländernas handelsbalans.

Japan är ett av de länder som USA:s regering har stött på mot för att förhindra Huaweis utbredning, som USA anser utgör ett säkerhetshot som omöjliggör underrättelseutbyten på grund av risker för kinesiskt spionage. Huawei har förnekat anklagelserna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -