INTRUM
BEHOV DJUP FÖRSTÅELSE BLIVIT TYDLIGT UNDER ÅRET - IC (Direkt)

2019-05-27 10:25

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det har under 2019 blivit tydligt att Intrum behöver en finanschef med en djup förståelse av kredithanteringssektorn. Att sådan kompetens funnits inom bolaget har varit en fördel för att kunna ta ett snabbt beslut.

Det säger informationschefen Anna Fall till Nyhetsbyrån Direkt.

Under måndagsmorgonen meddelade Intrum att finanschefen Danko Maras får lämna bolaget med direkt verkan och att portföljinvesteringschefen Anders Engdahl ersätter.

Det påpekades i pressmeddelandet att Danko Maras, med sin bakgrund inom Cloetta och Unilever, primärt varit verksam inom industrin för snabbrörliga konsumentprodukter. Anders Engdahl å sin sida anges ha "en gedigen kunskap" om Intrums kärnverksamhet samt en "bred och lång erfarenhet" från finanssektorn.

Anna Fall påpekar att det är naturligt med någon form av uppsägningsersättning när en ledande befattningshavare får lämna på dagen, men anger inga nivåer. Av bolagets årsredovisning framgår att eventuellt avgångsvederlag inte ska överstiga tolv månaders lön med tillägget att "styrelsen ska ha rätt att frångå dessa ersättningsriktlinjer om det i ett enskilt fall finns särskilda skäl för det".

Danko Maras äger 100.000 aktier, värda omkring 23 miljoner kronor, enligt årsredovisningen för 2018. Anders Engdahl listas för ett innehav om drygt 200.000 aktier och vd:n Mikael Ericson innehar 66.500 aktier, enligt hemsidan. De tre har varit en del av ett incitamentsprogram utställt av storägaren, riskkapitalbolaget, Nordic Capital.

En bankanalytiker, som vill vara anonym, anser att det är ett förståeligt argument från Intrum att Danko Maras saknat erfarenhet. Eftersom kredithantering är komplicerat kan det tänkas ha varit utmanande att sätta sig in i verksamheten.

"Jag ser det inte som någon större dramatik och jag tror inte att något annat ligger bakom", säger analytikern vidare.

Intrum meddelar att det håller fast vid målen för 2020 med en vinst per aktie om 35 kronor, mot dryga 17 kronor under rullande tolv månader till och med mars i år.

Bankanalytikern anser att det är väntat att de finansiella målen upprepas med tanke på hur tydlig Intrums ledning hela tiden varit rörande dessa.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Intrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -