GS India Equity Portfolio OC Acc
Goldman Sachs India Equity utvecklades positivt i april, minskat i Yes Bank efter stark korrektion (Finwire)

2019-05-27 14:17
Goldman Sachs India Equity Portfolio OC Acc utvecklades positivt i april med en uppgång om 0,9 procent, vilket dock understeg avkastningen hos referenstillgångarna. Fonden är därmed upp 10,9 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den indiska marknaden underpresterade mot bredare tillväxtmarknader i april.

"Indiska aktier var fortsatt volatila mot bakgrund av pågående val", berättar fondens förvaltningsteam.

Under aprilmötet valde man från centralbankshåll i landet att sänka reporäntan med 25 baspunkter, vilket är andra gången för i år. Detta i syfte att stödja tillväxten i landet. Centralbanken sänkte sin guidance för 2020 avseende BNP-tillväxt till 7,4 procent, från tidigare 7,2 procent.

Fonden utvecklades positivt under månaden men gick svagare än sitt jämförelseindex.

På sektornivå var det fondens positioner i material och utilities som bidrog mest positivt, medan innehaven i IT och finans tyngde.

Övervikten i Dalmia Bharat, vilket är en cementtillverkare, var den främsta bidragsgivaren under månaden. Aktien återhämtade sig efter att investerarnas oro lagt sig kring ett bedrägerifall inom finansavdelningen. Det verkar röra sig om ett bedrägeri snarare än något kopplat till bolagsstyrningen, vilket ses som allvarligare.

Inom finanssektorn var övervikten i Yes Bank istället något som tyngde fondens avkastning. Aktien backade hela 29 procent efter att ha utannonserat nya initiativ som bland annat innebär att man rör sig mot mer konservativ redovisningspraxis.

Från förvaltarhåll har man valt att minska positionen då man upplever att företagets väg mot en återhämtning i såväl tillväxt som räntabilitet på tillgångar (ROA) förefaller vara lång och osäker. Detta trots en ny strategi.

Inför framtiden bedömer man att Indiens utsikter ser fortsatt attraktiva ut relativt andra jämförbara tillväxtmarknader samt utvecklade marknader till följd av den starka vinsttillväxtprofilen.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Infosys, Reliance Industries och Axis Bank med portföljvikterna 7,1, 5 respektive 4,5 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -