USA
TULLAR KAN RIKTAS MOT LÄNDER MED UNDERVÄRDERADE VALUTOR (Direkt)

2019-05-24 06:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trump-administrationen förbereder ett lagförslag om att kunna införa tullar på varor från länder som manipulerar sina valutor.

Det rapporterar Bloomberg News.

Förslaget, som offentliggjordes på torsdagen, skulle tillåta amerikanska företag att söka "antisubventions"-tullar på produkter från länder som finansdepartementet klassat som engagerade i valutamanipulation av konkurrensskäl.

Inget land uppfyller just nu det kriteriet.

Förslaget fokuserar samtidigt på ett bredare begrepp som "undervärdering" av valutan.

Trump-administrationen har länge hotat med att utpeka Kina som valutamanipulatör, men också sett till andra sätt att komma åt agerandet än att gå via finansdepartementets tekniska hantering och klassificering.

"Denna förändring uppmärksammar exportörer att handelsdepartementet kan motverka valutasubventioner som skadar amerikanska företag. Utländska företag kan inte längre använda sin valutapolicy till nackdel för amerikanska arbetare och företag", sade handelsminister Wilbur Ross.

Handelsdepartementet uppgav att de kommer att låta finansdepartementet avgöra om ett lands valuta är undervärderad. Åtgärder från oberoende centralbanker i den normala hanteringen av penningpolitiken ska inte inkluderas, utan det riktar sig mot regeringarnas agerande.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -