UBS Equity Biotech
Svag utveckling för biotekniksektorn och UBS Equity Biotech under april, två ljuspunkter dock i portföljen (Finwire)

2019-05-24 10:28
Bioteknikfonden UBS Equity Biotech utvecklades svagt under april i likhet med biotekniksektorn. Månadens nedgång på 5,7 procent medför att avkastningen sedan årsskiftet summerar till 10,1 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att den starka utvecklingen för biotekniksektorn under inledningen av 2019 stannade av i april, då politisk retorik kring prissättningen av läkemedel har påverkat sektorn negativt.

Först påverkades sjukförsäkringsbolagen av retoriken, vilket senare spillde över på hälsovårdssektorn i sin helhet.

Fonden gick svagare än sitt jämförelseindex under månaden, vilket beror framförallt på exponeringen mot bolagen Incyte, Vertex och Neurocrine Biosciences.

Incytes samarbetspartner Novartis redovisade sämre försäljning än väntat för läkemedlet Jakafi, medan Vertex påverkades av prisoro runt särläkemedel.

Ljuspunkter i portföljen var däremot Sangamo och Coherus, samt undervikt i Amgen.

Sangamo rapporterade uppmuntrande tidig data från två patienter med hemofili A som behandlats av bolagets genterapiprodukt. Coherus genomförde en lyckad lansering av biosimilar-läkemedlet Neulasta.

Förvaltarteamet har valt att minska exponeringen mot stora bioteknikbolag, medan man har ökat i läkemedelsbolag.

De ser attraktiva investeringsmöjligheter inom små- och medelstora bioteknikbolag (SMID), där sektorkonsolidering ihop med forskningsmässiga framsteg bör skapa aktieägarvärde.

De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Gilead Sciences, Vertex Pharma och Incyte med portföljvikterna 8,4, 8,1 respektive 6,7 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

UBS (Lux) EF Biotech (... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -