Tellus Bank och Finansfond
Tellus Bank och Finansfond steg 5,9 procent i april, inget innehav med negativ avkastning under perioden (Finwire)

2019-05-24 09:11
Tellus Bank och Finansfond, som investerar i europeiska bank- och finansaktier, utvecklades positivt i april med en uppgång om 5,9 procent. Detta medan jämförelseindexet endast ökade 0,2 procent. Fonden är därmed upp 10,1 procent sedan årsskiftet, enligt en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att bank och finanssektorn gjorde en comeback med råge under april, jämfört med en i motsats till börsen generellt svag mars månad.

"Banksektorn är som bekant också en sektor det bubblat kring på grund av eventuella strukturaffärer. Dock stod det klart att sammanslagningssamtalen i Tyskland mellan de två
största börsnoterade bankerna Deutsche Bank och Commerzbank har avbrutits. Förmodligen var det många anställda som drog en lättnadens suck, då man talade om upp till 30 000 personer som skulle mista sina jobb", förklarar fondens förvaltningsteam.

Fonden utvecklades positivt under perioden, och fonden har just för att ta del av utdelningarna under våren valt att ha en relativt hög aktieandel.

De placeringar som bidragit mest positivt till avkastningen under april var det norska försäkringsbolaget Storebrand och den svenska banken SEB.

"Glädjande nog hade vi inte en enda placering som uppvisade en negativ avkastning under månaden. Vi har inte sålt några bolag i sin helhet under april och inte heller gjort några nyinvesteringar", berättar förvaltarteamet.

Inför framtiden bedömer man att såväl aktiemarknaden generellt som bank och finanssektorn går en lugnare period till mötes.

Att de låga räntorna kvarstår i ett kort till medellångt perspektiv är mycket sannolikt, vilket det finns både fördelar och nackdelar med.

"Generellt sett man säga att bankernas vinster skulle må bra av något högre korträntor, men samtidigt är det positivt för börsen generellt och därmed också för bankerna om de låga räntorna består", kommenterar förvaltarteamet.
De största innehaven i fonden var per utgången av månaden Storebrand, Resurs och Amundi med portföljvikterna 7,4, 6,8 respektive 6,8 procent.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -