HUAWEI
KINA FÖRDÖMER POMPEO-ATTACK OM BLUFFANDE VD - RTRS (Direkt)

2019-05-24 09:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas utrikesministerium fördömde på fredagen USA:s utrikesminister Mike Pompeo, som på torsdagen påstod att Huaweis vd och grundare Ren Zhengfei far med osanning om vem som egentligen styr i bolaget.

Mike Pompeo gick för långt i en intervju med CNBC på torsdagen, sade talespersonen Lu Kang på fredagen, enligt Reuters.

"Vissa amerikanska politiker har vid upprepade tillfällen spridit fabricerade rykten om Huawei men aldrig påvisat några bevis", sade talespersonen för det kinesiska utrikesministeriet.

Den amerikanska utrikesministern hävdade i intervjun att Huaweis grundare Ren Zhengfei bluffar om att det inte finns någon koppling mellan bolagets verksamhet och Kinas regering. USA menar att bolagets utrustning kan användas av regimen för spionage.

Mike Pompeo sade också att han tror att fler amerikanska bolag kommer kapa banden med Huawei, likt Google i måndags. Detta efter att USA:s regering svartlistat Huawei och 68 partnerbolag.

Senare på torsdagen fortsatte också president Donald Trump sina beskyllningar mot Huawei och hävdade att bolaget "är farligt". Samtidigt öppnade han för att lättnad för Huawei kan inkluderas i ett handelsavtal mellan USA och Kina.

"Ärligt talat vet jag inte vad USA:s ledares mening innebär. Ni borde fråga USA om ett klargörande", sade Lu Kang till pressen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -