BOMARKNAD
OVÄNTAT STARKT BOSTADSBYGGANDE BÖRJAN AV 2019 - SEB (Direkt)

2019-05-24 10:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bostadsbyggandet under det första kvartalet blev lite starkare än väntat, vilket tyder på att byggandet inte kommer att minska fullt lika mycket i år som tidigare väntat och på samma sätt kommer bostadsinvesteringarna inte tynga BNP fullt lika mycket som beräknat.

Det säger Olle Holmgren, ekonom vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Bostadsbyggandet var lite goda nyheter för tillväxten, även om statistiken kan vara lite volatil och man inte ska dra jättestora slutsatser av ett utfall. Som det ser ut nu kan dock vår prognos för bostadsbyggandet i år möjligen behöva justeras upp lite. Bostadsinvesteringar kommer ändå att ge ett negativt bidrag till BNP i år, men kanske kan det bli lite mindre än vi räknat med", säger han.

Han säger att statistiken indikerar att byggandet av hyresrätter ökar och därmed håller uppe det totala byggandet, medan byggandet av bostadsrätter fortsätter att minska.

"Vår bedömning har varit att bostadsbyggandet inte ska kollapsa just eftersom man fortsatt kommer att bygga hyresrätter", säger Olle Holmgren.

Totalt påbörjades 13.400 bostäder under det första kvartalet i år, en liten nedgång från 13.700 första kvartalet i fjol. Småhusbyggandet föll hela 24 procent medan byggandet av flerfamiljshus ökade med 4 procent.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -