RÄNTOR/VALUTOR
EURON NED, ECB-TVEKSAMHET OM INFLATIONEN (Direkt)

2019-05-23 16:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Räntorna sjönk och euron tappade på torsdagen, samtidigt som börserna stod på minus.

Tyska räntor var ned 1-2 punkter medan USA-räntorna sjunkit 6 punkter, med tioåringen ned till 2,33 procent.

"Det finns ingen enskild faktor, men brittiska obligationer stiger (i pris) på grund av politiska risker, tyska går ok då PMI fortsatt är dåligt och aktierna lider av att konflikten mellan Kina och USA gradvis intensifieras", sade John Davies på Standard Chartered till Bloomberg News.

Eurodata visade en lite blandad bild men pekade överlag på fortsatta frågetecken för konjunkturåterhämtningen.

Euroområdets kombinerade inköpschefsindex steg till 51,6 i maj, jämfört med 51,5 föregående månad, men såväl industri-PMI som tjänste-PMI, som innehåller fler delindex, sjönk till 47,7 respektive 52,5.

Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att PMI vid nuvarande nivåer indikerar en BNP-tillväxt på 0,2 procent under andra kvartalet (jämfört med +0,4 första).

"En förnyad försämring för optimismen om kommande året tyder på att läget i näringslivet kan försämras ytterligare under kommande månader", sade han.

Positivt var att franska PMI steg. Tyska industri-PMI, som varit i fokus de senaste månaderna, sjönk däremot något till 44,3 jämfört med 44,4 föregående månad, väntat var 44,8.

Produktion, orderböcker och exportförsäljning har återhämtat sig ytterligare från låga nivåer, medan delindex över lager, sysselsättning och leveranstider tyngde.

IFO-index över klimatet i det tyska näringslivet sjönk till 97,9 i maj från 99,2 föregående månad, väntat var 99,1 enligt Reuters prognosenkät. Förväntningarna var något bättre medan nuläget bedömdes som klart sämre.

IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe konstaterade att exportdynamiken är mycket svag och osäkerheten bland företagen fortsatt hög. Konsumtionen och byggsektorn håller tillväxten uppe medan återhämtningen i fordonssektorn inte kommer så mycket längre.

Tyskland står inte inför någon recession och IFO tror inte att ECB agerar utifrån läget i landet, men det kan komma vissa nationella stimulanser efter EU-valet, sade han.

"Den senaste förtroendedatan var ingen stor besvikelse denna gång men illustrerar att utsikterna förblir grumliga och att nedåtriskerna finns kvar. Tecken på svagare tjänstesektor är oroande. Den expansiva penningpolitiken kommer att behövas under en lång tid", skrev Nordea.

Protokollet från ECB:s senaste möte i april visade att ledamöterna var oroade över att inflationen fortsatt är obekvämt låg samtidigt som inflationsförväntningarna visar tecken på att sjunka. Den senaste tidens svaga data ses fortsatt som övergående men det fanns en stigande tveksamhet om huvudscenariots tillväxtuppgång andra halvåret.

"Sedan aprilmötet har finansmarknadens inflationsförväntningar sjunkit ytterligare och priskomponenterna i PMI fallit. Risken för att inflationen fastnar permanent under målet kommer att vara ett än större orosmoment vid nästa möte" (den 6 juni) skrev Capital Economics i en kommentar.

Protokollet från Federal Reserves möte den 1 maj visade att de flesta ledamöter såg inflationsnedgången som tillfällig och gav sammantaget ingen näring till spekulationerna om att Fed tänker sänka räntan i år.

Vad gäller handelskonflikten med Kina sade finansminister Steven Mnuchin att det är minst en månad kvar innan USA implementerar de föreslagna importtullarna på kinesiska varor för 300 miljarder dollar, vilket i praktiken skulle belägga all Kinaimport med tullar.

Åtgärden skulle alltså vara i samband med nästa G20-möte. Mnuchin sade att han fortfarande är hoppfull om att de kan komma tillbaka till bordet, och att presidenterna sannolikt kommer träffas vid G20-mötet.

Kinas handelsdepartement uppgav att de protesterat mot USA:s agerande mot Huawei och hoppas att USA agerar "rationellt" och tar bort sina farliga åtgärder. De ska även hjälpa de egna företagen att förbättra förmågan att hantera risker.

Pundet har fortsatt att tappa, nu till 1:2640 mot dollarn, och på tio dagar rör det sig om ett pundfall på 3 procent. Tories går mot ett katastrofresultat i EU-valet och Theresa May står inför allt ökande tryck att avgå nu. Enligt flera brittiska medier kan besked komma redan på fredagen.

Svenska räntor var stabila medan kronan tappade 4 öre till 9:67 mot dollarn men stärktes 1 öre till 10:75 mot euron.

Jobbdatan från SCB för april var stark. Den säsongsrensade arbetslösheten sjönk till 5,9 procent från 6,7 procent föregående månad, väntat var 6,5 procent. Antalet sysselsatta steg med 93.000 personer i årstakt.

SEB noterade att arbetslösheten mer än kompenserade för uppgången i mars. Månadsutfallen är alltid volatila men upp- och nedgångarna de senaste tolv månaderna har varit betydligt större än normalt. Bakom nedgången i april låg ökad sysselsättning tillsammans med minskad arbetskraft.

"Svängningarna gör den underliggande trenden svår att bedöma och trenden tycks vara långsamt inbromsande sysselsättningstillväxt och att arbetslösheten planar ut", skrev SEB.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -