TELEKOM
BRITTISK OPERATÖR DRAR TILLBAKA HUAWEI FRÅN 5G-UTBUDET (Direkt)

2019-05-22 11:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En brittisk lågprisaktör har beslutat sig för att dra tillbaka Huaweis telefon ur sortimentet inför kommande utrullning av 5G-klar utrustning.

British Telecom-abonnenten EE drar tillbaka Huaweis 5G-telefon från lanseringen av Storbritanniens första 5G-nät efter att Google avbrutit samarbeten inom operativsystemet Android, framgår av ett pressmeddelande.

Googles avbrutna samarbete med Huawei, som innebär att inga nya telefoner kommer ha tillgång till operativsystemet Androids uppdateringar eller app-affär, kom sig av USA:s regeringes svartlistning av bolagets verksamheter på grund av att de anses utgöra säkerhetshot.

Uttalanden från EE:s vd Marc Allera klargör dock att operatörens samarbete med Huawei inte avbrutits, utan "pausats", eftersom att "Huaweis 5G-telefons användbarhet inte kunnat säkerställas", rapporterar Financial Times.

EE kommer dock fortsätta använda Huaweis teknik på nätverkssidan, vid sidan av svenska Ericsson, trots den politiska debatt som stormat kring Huawei.

De senaste månaderna har den kinesiska tillverkaren anklagats av USA för att möjliggöra kinesiskt spionage via de nya höghastighetsnäten genom så kallade bakdörrar i utrustningen, något som bestridits av bolaget. Samtidigt har flera regeringsföreträdare i Europa, bland annat i Storbritannien, hävdat att riskerna med Huawei är hanterbara. Operatörer som BT har parallellt med detta varnat för att en storskalig blockad mot Huawei skulle leda till en försening av 5G med flera år.

"Vi kan inte stå stilla. Det finns många scenarion för hur det här kommer sluta. Ingenting är kristallklart ännu men vi måste fortsätta jobba trots oklarheterna", sade EE-vd:n.

EE har tävlat med Vodafone om att lansera det första 5G-nätet i Storbritannien, som nu står inför att öppnas i juli. Initialt kommer nätet öppnas i fem städer. Ett fullständigt nät väntas i drift 2022.

5G-näten kommer att innebära ännu oanade möjligheter, menar vd:n.

"Genom 4G fick vi bolag som Netflix och Uber med tjänster som vi i dag tar för givet och som förändrat våra beteenden. 5G kommer ha en ännu större påverkan", sade Marc Allera.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Ericsson B - I dag

{point.key}

Nokia Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -