RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE PUND PÅ NY POLITISK OSÄKERHET (Direkt)

2019-05-22 10:55

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kronan har stärkts några öre på onsdagen samtidigt som dollarn handlas sidledes och Europaräntorna sjunker någon punkt. Pundet tappar efter nya turer kring brexit.

I en intervju med Bloomberg TV på onsdagen sade Fedchefen i St Louis, James Bullard, att Fed kan ha gått något för långt med räntehöjningen i december, men att det är för tidigt att tala om en sänkning.

"Räntor är på en bra nivå i USA just nu, om något är vi lite restriktiva skulle jag säga", sade han.

James Bullard, som röstar i FOMC i år, har länge setts som en av de mer duvaktiga ledamöterna.

Han berörde också handelskonflikten mellan USA och Kina och sade att jordbrukare är väldigt oroade för högre tullar. Det kan dock komma att ta ett par månader innan de börjar påverka Feds policy.

"För att det ska påverka Feds policy ska de här tullarna behöva gälla ett tag, kanske sex månader; om det fortfarande inte finns någon lösning i sikte efter sex månader tror jag det är punkten då det skulle börja tynga Feds policy", sade han.

Pundet har tappat 0,3 procent på onsdagen efter att pressen ökat på premiärminister Theresa May.

Miljöminister Michael Gove sade på tisdagen att det nya brexitförslaget kommer publiceras senare på onsdagen, och att han tror att Theresa May fortfarande kommer vara premiärminister nästa tisdag.

Regeringen kommer under närmaste dagarna reflektera över reaktionerna på förslaget som lagts fram.

Flera politiker på båda sidor om frågan har avfärdat förslaget. Jeremy Corbyn har sagt att Labour inte kan rösta på förslaget som han sade var en upprepning av regeringens hållning i samtalen som kollapsade förra veckan. Samtidigt har flera euroskeptiska tories, däribland tidigare brexiministrarna Dominic Raab och David Davis, samt förre utrikesministern Boris Johnson, sagt att de inte kommer stötta förslaget.

Brittiska konsumentpriser steg 0,6 procent i april jämfört med föregående månad medan inflationstakten uppmättes till 2,1 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,7 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 2,2 procent, enligt Reuters snittprognos.

Även Bank of Englands prognos var att inflationstakten skulle uppgå till 2,2 procent.

El- och bränslepriser var största drivkrafterna bakom inflationen medan datorspel och paketresor drog ned prisuppgången.

I stabilitetsrapporten som publicerades på onsdagen skrev Riksbanken att hushållens höga skuldsättning fortsatt utgör den största risken i svensk ekonomi. För att komma till rätta med de grundläggande orsakerna är det angeläget med åtgärder inom bostads- och skattepolitiken.

Den internationella riskbilden bedöms som relativt oförändrad jämfört med i höstas. Den globala konjunkturen är fortsatt god även om tillväxten dämpas framöver, något som i sin tur har bidragit till förväntningar om låga räntor under en ännu längre tid.

Handelskonflikten mellan USA och flera andra länder fortsätter dock skapa osäkerhet kring utsikterna för världshandeln. Samtidigt kvarstår osäkerheten kopplad till strukturella problem i flera länder i euroområdet.

Svenska tioåringen är oförändrad vid 0,2 procent medan övriga Europa generellt är ned omkring 1 punkt.

Kronan har stärkts 2-3 öre mot både euron och dollarn.

              onsdag kl 10.50 (tisdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:6386   (9:6680)   Statsobl 2y  -0,60  (-0,60)
EUR/SEK   10:7585  (10:7819)   Statsobl 10y  0,20   (0,20)
EUR/USD    1:1162   (1:1152)   Ty obl 10    -0,08  (-0,08)
US obl 10    2,42     (2,42) 

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -