RÄNTOR/VALUTOR
PUNDET SJÖNK PÅ OSÄKERHET OM MAYS FRAMTID (Direkt)

2019-05-22 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Pundet tappade och brittiska räntor sjönk på rapporter om att Storbritanniens premiärminister Theresa May kan tvingas avgå inom kort. Kronan stärktes några öre medan dollarn handlades sidledes.

Theresa May vädjade på tisdagen till parlamentet att ställa sig bakom hennes brexitförslag. Motståndet visade sig dock vara starkt och på onsdagseftermiddagen kom flera rapporter om att premiärministern kan tvingas avgå inom kort.

Pundet tappade 0,5 procent mot dollarn på onsdagen. Brittiska räntor sjönk samtidigt och vid svensk stängning var tioåringen ned omkring 7 punkter till 1,01 procent.

"Det är i princip den politiska osäkerheten… och möjligheten att det blir en hård brexit som tynger pundet", sade Vatsala Datta, räntestrateg vid Royal Bank of Canada, till Reuters.

Brittiska konsumentpriser steg 0,6 procent i april jämfört med föregående månad medan inflationstakten uppmättes till 2,1 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,7 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 2,2 procent, enligt Reuters snittprognos.

Även Bank of Englands prognos var att inflationstakten skulle uppgå till 2,2 procent.

El- och bränslepriser var största drivkrafterna bakom inflationen medan datorspel och paketresor drog ned prisuppgången.

Jason Lennard, seniorekonom på NIESR, skrev att deras analys tyder på att inflationstrycket har dämpats.

"Vårt mått på underliggande inflation, som exkluderar extrema prisrörelser, sjönk med 0,2 procentenheter. Prisnedgångarna översteg prisuppgångarna med en marginal som inte setts under den här tiden på året sedan minst 90-talet", skrev han.

Enligt Lennard tyder det på att ett fåtal volatila faktorer bidrog till uppgången och NIESR spår att KPI-inflationen kommer hamna strax under BOE:s 2-procentsmål under kommande året.

Dollarn handlades sidledes nära högsta nivån på en månad inför protokollet från senaste Fedmötet som kan ge ledtrådar om varför ledamöterna tog en mer neutral hållning vid mötet tidigare i maj. Protokollet publiceras på onsdagskvällen svensk tid.

Samtidigt fortsätter handelskonflikten mellan USA och Kina.

"Alla förbereder sig för en lång konflikt", sade strateger vid Brown Brothers Harriman i en analys, enligt Reuters.

I stabilitetsrapporten som publicerades på onsdagen skrev Riksbanken att hushållens höga skuldsättning fortsatt utgör den största risken i svensk ekonomi. För att komma till rätta med de grundläggande orsakerna är det angeläget med åtgärder inom bostads- och skattepolitiken.

Den internationella riskbilden bedöms som relativt oförändrad jämfört med i höstas. Den globala konjunkturen är fortsatt god även om tillväxten dämpas framöver, något som i sin tur har bidragit till förväntningar om låga räntor under en ännu längre tid.

Handelskonflikten mellan USA och flera andra länder fortsätter dock skapa osäkerhet kring utsikterna för världshandeln. Samtidigt kvarstår osäkerheten kopplad till strukturella problem i flera länder i euroområdet.

Svenska tioåringen var 1 punkt lägre vid 0,19 procent medan övriga Europa generellt var ned omkring 1-2 punkter.

Kronan stärktes 3-4 öre mot både euron och dollarn till 10:75 respektive 9:63.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -