JPM Africa Equity A (acc) perf USD
JP Morgan Africa Equity steg mer än index i april, noterat återhämtningstecken hos nigerianska konsumenter (Finwire)

2019-05-22 11:25
Aktiefonden JPM Africa Equity A (acc) perf USD ökade 2,9 procent i april, medan jämförelseindexet steg 2,4 procent. Ett nytt innehav i fonden är Kosmos Energy, baserat i Ghana. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att utvecklingen för ett antal afrikanska marknader i år har varit besvikelser, trots styrkan i råvarupriser.

Från förvaltarhåll har man använt denna svaghet på marknaden för att bygga upp selektiv exponering i kvalitetsbolag som kan leverera övergenomsnittlig tillväxt på medellång sikt.

Även om man tittar på möjligheter i Sydafrika, bedömer man att uppgången på den marknaden kan ha ignorerat risken att presidenten Ramaphosas reformplaner försvåras av oppositionens framgångar i provinsen Gauteng, vilket inbegriper storstaden Johannesburg.

Däremot är den nigerianska marknaden en ljuspunkt, där man noterar återhämtningstecken på konsumentsidan. Där håller förvaltarteamet även utkik efter intressanta investeringsmöjligheter.

Fonden utvecklades positivt under månaden och gick något bättre än index. Det innebär att fondens avkastning sedan årsskiftet summerar till 10,2 procent, medan jämförelseindexutvecklingen lyder 13 procent.

Undervikten i volatila västafrikanska guldbolag var en positiv bidragsgivare till den relativa avkastningen under månaden. Vidare gynnades fonden av övervikter i Naspers, MR Price, TFG, Telkom och Clicks.

På minussidan märktes undervikten mot telekombolaget MTN som utvecklades starkt under månaden på börsen.

Förvaltarteamet har köpt in sig i Kosmos Energy då aktien beräknas erbjuda en god förväntad avkastning på fem års sikt.

Istället har man valt att avyttra UAC, efter förvaltarteamets möte med ledningen under förra månaden. Från förvaltarhåll bedömer man att värderingen inte reflekterar utmaningarna som bolaget står inför fullt ut.

De största överviktade innehaven i fonden var per utgången av månaden Anglogold Ashanti, Naspers och Anglo American. I den andra vågskålen med de största undervikterna märktes B2Gold, Iamgold och Banque Centrale Populaire.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -