ENERGI
OLJETITANEN ARAMCO TAR STRATEGISKT AVSTEG MOT NATURGAS (Direkt)

2019-05-22 10:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Saudiarabiens statliga energibolag Saudi Aramco, mest känt som världens mest vinstbringande bolag med verksamhet inom oljenäringen, har ingått avtal om köp av amerikansk naturgas med Sempra Energy.

Affären avser ett köpeavtal gällande naturgas från Sempras pågående Port Arthur-projektet i Texas, ett av de just nu största gasprojekten i världen, skriver det saudiska bolaget i ett pressmeddelande.

Naturgas, som är världens tredje viktigaste energikälla efter olja och kol, är klart mindre koldioxidintensiv vid förbränning än råoljeprodukter som bensin och diesel.

Affären är således i linje med Saudiarabiens strategiska omställning bort från oljeberoendet via ett flertal investeringskampanjer initierade av landets administrative regent Mohammed bin Salman.

Ett av dessa initiativ gick i stöpet under slutet av 2018, då den planerade börsnoteringen av Saudi Aramco gick i stöpet, till förmån för en stor intern transaktion där Saudi Aramco förvärvade statens aktier i petrokemibolaget Sabic och genomförde en kraftigt övertecknad obligationsemission i början av april. Detta var dock "bara början" på den strategiomställning som väntar för Aramco, sade landets energiminister Khalid al-Falih.

"Avtalet är ett stort steg för Saudi Aramcos långsiktiga strategi att bli en ledande global aktör inom naturgas. Med globala efterfrågan för naturgas på väg upp med en uppskattad takt om 4 procent per år /…/ ser vi signifikanta möjligheter i den här marknaden och kommer fortsätta söka strategiska affärer", kommenterar Amin Nasser, Saudi Aramcos vd och ordförande.

De finansiella villkoren utkristalliserar att Aramco tar en ägarandel om 25 procent i projektet, som spänner över en 20-årsperiod.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -