Skandia Småbolag Sverige
Skandia Småbolag Sverige ökade sju procent i april, lyfter fram Beijer Ref, Sectra och Proact IT (Finwire)

2019-05-21 13:51
Skandia Småbolag Sverige ökade sju procent i april, vilket motsvarar en relativ överavkastning mot jämförelseindex om 1,2 procentenheter. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att de svenska småbolagen utvecklas något sämre än de stora bolagen. Makrostatistiken under månaden visar på fortsatt expansion i USA men kontraktion i eurozonen.

I portföljen fanns det ett ljuspunkter med positiva kursutvecklingar under månaden, och förvaltarteamet lyfter fram innehaven i Beijer Ref, Sectra och Proact IT.

"Beijer Ref redovisade en tillväxt på 32 procent under första kvartalet 2019 och rörelseresultatet ökade med 42 procent. Organiskt växte försäljningen med åtta procent (mot historiskt cirka tre till fyra procent) vilket visar att marknaden har förändrats på grund av utfasningen av F-gaser. Detta är en förändring som kommer att driva den organiska försäljningen under många år", förklarar fondens förvaltningsteam.

Beijer Ref steg 16,5 procent på rapportdagen, och totalt 35 procent under månaden.

Sectra fick ett antal stora och långa avtal under april, bland annat inom radiologi tecknades ett 13-årigt avtal med Australiens största offentliga vårdsystem.

Proact IT rapporterade en tillväxt på 20 procent under första kvartalet medan EBITA-marginalen tappade till 4,7 procent drivet av ett antal större och viktigare systemaffärer med lägre bruttomarginal inom de nya områdena Big Data och Data Analytics samt leveranser till helt nya kunder.

"Marginalen på dessa ska över tid öka och bidra bättre", tillägger förvaltarteamet.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Skandia Småbolag Sverige - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -