DEUTSCHE BANK
STORÄGARE OCH ECB VILL HA BORT ORDF - RTRS (Direkt)

2019-05-21 13:14

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Minst tre av storägarna i Deutsche Bank har varslat internt om att ansluta till förslaget om att rösta emot styrelsens ansvarsfrihet på torsdagens stämma. Dessutom vill de att ordföranden lämnar sin post i förtid.

Missnöjet med Deutsche Banks ordförande Paul Achleitner har tilltagit, att döma av Bloombergs källor.

Qatariska kungafamiljen, kapitalförvaltaren Cerberus och HNA Group har alla internt drivit på för att stöta bort Paul Achleitner innan hans mandatperiod löper ut år 2022. Dessutom har också seniora företrädare för Europeiska centralbanken ECB uttryckt att Paul Achletiners dagar bör vara räknade, enligt nyhetsbyrån.

Arbetet med Deutsche Banks omorganisation, tillägnad syftet att tvätta banken ren från upprepade härvor, skandaler och mångåriga förluster, hann knappt börja innan storägarna drog öronen åt sig, framgår av källuppgifter.

Paul Achleitners vägval i omställningen har inte varit tillräckligt lyckosamma, trots att banken lyckades vända till vinst för första gången på fyra år 2018, menar storägarna. Ett obönhörligt vittnesmål om detta bär aktiekursen, ned 36 procent det senaste året.

Tillsättningen av vd Christian Sewing har alltså inte stillat oron bland investerare och fusionsförhandlingarna med Commerzbank, som ansågs vara en möjlig livlina genom vilken tyska staten blivit storägare i banken, har gått i stöpet.

Ordförandens ansvar för begångna synder är inte heller negligerbara, sett till att Paul Achleitner suttit på sin post sedan 2012 - något han också själv påtalat.

Sedan tidigare har två större investerare offentliggjort att man inte kommer rösta för att bevilja styrelsen ansvarsfrihet och vädjat till andra att göra detsamma.

Banken lägger dock locket på om ordförandens framtid

Ägartrion som vädrade sitt missnöje om Paul Achleitner är inte tillräckligt stora för att på eget bevåg kunna avsätta ordföranden, noterar Reuters.

"En sak är säker - det blir ingen trevlig dag för varken styrelsen eller ledningen", summerade kapitalförvaltaren tillika Deutsche Bank-innehavaren Blackrocks vice ordförande Philipp Hildebrand i en intervju på tisdagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Deutsche Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -