SHB
PYRANDE MISSNÖJE EFTER OKTOGONEN-BESLUT - DI (Direkt)

2019-05-20 07:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbankens styrelsebeslut att stoppa utbetalning för 2018 till vinstandelsstiftelsen Oktogonen har lett till ett utbrett missnöje och interna protester.

Det uppmärksammar Dagens Industri efter "samstämmiga uppgifter" till tidningen.

Beslutet, som offentliggjordes i samband med bankens rapport för det första kvartalet, innebär att varje anställd snuvas på cirka 70.000 kronor. I västra Sverige cirkulerar en protestlista inom banken rörande den stoppade utbetalningen, uppgifter som nått ledningen för Oktogonen, enligt Dagens Industris rapportering.

"Jag har fått information om att det är något sådant som cirkulerar och jag har fått uppfattningen att personalen är engagerad kring frågan om Oktogonen", säger Jan-Erik Höög, ordförande för Oktogonen, till Di.

Handelsbankens nya vd Carina Åkerström har nyligen skickat ett brev till personalen med budskapet att Handelsbanken inte blev mer konkurrenskraftig under 2018 och att det var därför utbetalningen till Oktogonen ströps.

I en anslutande artikel belyser Dagens Industri att stiftelsen Oktogonen kan komma att tvingas sälja aktier i Handelsbanken för att finansiera pensionsutbetalningar och att det indirekt skulle öka storägaren Fredrik Lundbergs makt över banken.

Börsredaktionen +46 8 51917900 https://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Industrivärden C - I dag

{point.key}

Lundbergföretagen B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -