MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2019-05-20 06:00

TISDAG DEN 21 MAJ

=================

kl 11.00: OECD: Economic Outlook

OECD sänkte åter utsikterna för den globala ekonomin i sin interimsprognos i mars. Bedömningen var då att globala BNP skulle växa med 3,3% i år och 3,4% (ner från +3,5% båda åren i novemberprognosen). OECD pekade i mars på att stor policyosäkerhet, fortsatta handelsspänningar och ytterligare erosion i konsidensindikatorer för hushåll och företag bidrog till den ekonomiska inbromsningen.

Inkommande data har dock visat oväntat robust BNP-tillväxt under första kvartalet i såväl USA, euroområdet som Kina under första kvartalet, vilket kan betyda att OECD åtminstone inte behöver sänka årets tillväxtprognos ytterligare denna gång. Men riskfaktorerna har knappast blivit mindre och frågetecken tornar upp sig runt utsikterna för 2020.

ONSDAG DEN 22 MAJ

=================

kl 8.30: Riksbanken: publicerar stabilitetsrapport

Rapporten har sedan länge pekat ut hushållens höga och växande skuldsättning som den största risken i svensk ekonomi, så också i den senaste rapporten i november. Men Riksbanken pekade då också på flera strukturella sårbarheter och risker kopplade till banksystemet i Sverige.

"Att risker kopplade till den internationella utvecklingen bedöms vara större än i våras gör det än mer angeläget att hantera riskerna och sårbarheterna i det svenska finansiella systemet", skrev Riksbanken i november, och det skulle väl inte överraska om det kommer en liknande varning nu.

kl 10.30: Storbritannien: KPI april

Den brittiska KPI-inflationstakten sjönk gradvis från 3,0% i början av förra året till som lägst 1,8% i januari i år, innan den vände upp till 1,9% i februari och mars. Nu väntas en ytterligare uppgång, till 2,1% i april, medan kärn-inflationstakten väntas ha varit oförändrad på 1,8%.

kl 20.00: Fed: protokoll från FOMC-mötet 1/5

Fed lämnade som väntat räntan oförändrad och upprepade samtidigt att kommittén kommer att vara "tålmodig" med besluten om vilka framtida justeringar i styrräntan som kan vara lämpliga för att uppnå målen. I uttalandet uttryckte sig FOMC fortsatt ganska positivt om den ekonomiska aktiviteten, men gav också ett erkännande om att inflationen hade sjunkit under målet och att de marknadsbaserade måtten på inflationsförväntningarna var fortsatt låga.

Marknadens initiala reaktion på pressmeddelandet från FOMC blev att handla ner dollar och räntor på förväntningar om att den låga inflationen skulle göra Fed mer angelägen om att sänka räntan. Men trenden vände snabbt när Fed-chefen Jerome Powell vid den efterföljande presskonferensen sade att vissa övergående faktorer kan ligga bakom nedgången i kärninflationen, och att Fed räknar med att den kommer att vända upp mot 2% framöver.

Protokollet kan ge en indikation om hur eniga Fed-ledamöterna är om att den låga kärninflationen är ett övergående problem, och i så fall kan det kanske också ge en vink om det finns skäl att räkna med prognosjusteringar vid nästkommande FOMC-möte den 18-19 juni.

TORSDAG DEN 23 MAJ

==================

kl 9.30: SCB: arbetslöshet april

Arbetslösheten steg oväntat mycket i mars då antalet personer i arbetskraften ökade betydligt mer än antalet sysselsatta. Den säsongsjusterade arbetslösheten steg till 6,7% från 6,3% i februari, vilket var klart över de 6,2% som väntades enligt Infront Datas prognosenkät. Nu pekar konsensusprognosen mot att den säsongsrensade arbetslösheten ska ha sjunkit tillbaka till 6,5% i april.

Swedbank: "Orsaken till det högre utfallet var en stor ökning i arbetskraftsutbudet. En tillbakagång i arbetskraftsökningen ligger nu i korten samtidigt som sysselsättningsökningen stiger. Vi räknar med att arbetslösheten sjunker till 6,5 procent i april".

kl 10.00: EMU: PMI (prel) maj

Det sammanvägda indexet fortsatte att sjunka svagt, till 51,5, i april, från 51,6 i mars, vilket dock var marginellt bättre än preliminärt rapporterade 51,3. PMI för tjänstesektorn sjönk till 52,8 i april från 53,3 i mars medan industri-PMI faktiskt steg svagt, till 47,9 från 47,5 i mars, men den fortsatt svaga utvecklingen i Tyskland stod fortsatt i fokus, även om PMI steg blygsamt, till 44,4 från 44,1 i mars.

Ett möjligen allt för ensidigt fokus på tyska industri-PMI gjorde att många överraskades av att BNP-tillväxten i euroområdet ökade till relativt goda +0,4% under första kvartalet, från +0,2% under fjärde kvartalet, och tysk BNP växte samtidigt 0,4% under första kvartalet efter att ha stagnerat under fjärde kvartalet.

Commerzbank påpekar i ett kundbrev att det är PMI för tjänstesektorn som är den mest tillförlitliga barometern för euroområdet, men att euroområdets ekonomiska utsikter ändå i en betydande grad avgörs av om recessionen i tillverkningsindustrin kan avslutas innan tjänstesektorn påverkas mer. Den skillnad som nu har märkts mellan industri- och tjänste-PMI är inte permanent, den kommer att minska antingen genom en förbättring för industrin, en försämring för tjänstesektorn eller en kombination av båda.

Prognoserna pekar mot att det sammanvägda PMI-indexet ska ha vänt upp något, till 51,8 i maj, tjänste-PMI väntas ha stigit till 53,0 medan PMI för tillverkningsindustrin väntas ha stigit till 53,0.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index maj

Indexet vände åter svagt nedåt, till 99,2 i april, efter att ha stigit något till 99,7 i mars. Utfallet var en liten besvikelse för marknaden som i genomsnitt hade räknat med ytterligare en liten ökning, till 99,9 i april. Nedgångarna var ungefär lika stora för index över nuläget som index för förväntningarna om framtiden.

Konsensusprognosen pekar nu mot att index ska ha varit oförändrat, på 99,2, i maj.

FREDAG DEN 24 MAJ

=================

kl 9.30: SCB: bostadsbyggande 1 kv

Minskat bostadsbyggande är en nyckelfaktor bakom inbromsningen i den svenska ekonomin den senaste tiden. SCB rapporterade i februari att 53.000 nya bostäder började bygga under 2018, vilket var 16% färre än 2017. Under fjärde kvartalet minskade byggandet med 14% jämfört med fjärde kvartalet 2017, och första kvartalet ska nu jämföras med att det påbörjades byggen av 13.750 bostäder under första kvartalet 2018.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -