BÖRSEN
BAISSE MED INDEX NED ANDRA DAGEN I RAD, OMXS30 -1,9% (Direkt)

2019-05-07 17:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades ned för andra dagen i rad på tisdagen. Efter en oregelbunden inledning på börshandeln försvagades sentimentet successivt under dagens lopp och stängde i en baisseartad tendens. Verkstad och råvarubolag satte press på index. Defensiva aktier såsom Astra Zeneca och Telia klarade sig lindrigare undan.

Vid stängning var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 ned 1,9 procent till nivån 1.618. Aktier för nästan 20 miljarder kronor hade bytt ägare. Även i London, Paris och Frankfurt sjönk kurserna om än inte i riktigt lika stor utsträckning.

Boliden, nedpressat av sjunkande metallpriser samt en nedgraderad rekommendation till underperform från neutral av Credit Suisse, sänktes knappt 4 procent och hade svagast utveckling bland bolagen i OMXS30index. Bäst utveckling bland bolagen på OMXS30 visade Getinge med en uppgång på 1 procent. Medicinteknikbolaget var ensam aktie på plussidan i storbolagsindexet.

Nent, som nyligen knoppades av från MTG, fick ett positivt mottagande på sin första rapport som självständigt bolag. Nent-aktien steg 3,5 procent efter en rapport som bland annat visade att tv-bolaget fick 99.000 nya abonnenter på streamingtjänsten Viaplay under det första kvartalet.

Hårt blankade speloperatören Betsson handlades i stället ned efter morgonens rapportbesked, aktien backade 13 procent. Intäkter och rörelseresultat i det första kvartalet var något högre än vad analytikerna hade väntat sig, men det framkom också att de genomsnittliga dagliga intäkterna i det andra kvartalet, till och med den 28 april, var 6 procent lägre än de genomsnittliga dagliga intäkterna för hela det andra kvartalet 2018, ett kvartal som lyftes av fotbolls-VM.

Kredithanteraren Intrum trycktes ned 2 procent. Polisen har hört av sig till bolagets vd Michael Ericson med anledningen av penningtvättshärvan i Danske Banks estniska filial. Michael Ericson var chef för Danske Banks internationella verksamhet, däribland den estniska filialen, under 2014 och 2015.

Securitas klarade sig undan med en nedgång på strax under 1 procent eller 4:70 kronor trots att aktien från tisdagen handlas utan rätt till att få 4:40 kronor i utdelning, per aktie.

Även i Tele2 avskiljs utdelningen på tisdagen, 2:20 kronor och aktien ställdes ned cirka 3 procent eller 3:95 kronor.

Scandic Hotels justerade ebitda-resultat var lägre än förhandstipsen enligt morgonens rapportsiffror. Hotelloperatören sjönk drygt 6 procent på börsen. Utbildningsföretaget Academedia backade också efter sin rapport för det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret, trots ökad vinst. Nedgången summerades till 7,4 procent.

Rapportaktuella medicinteknikbolaget Arjo, som häromåret knoppades av från Getinge, steg knappt 8 procent efter rapport.

Aktien i det danska bioteknikföretaget Fluoguide steg rejält i premiärhandeln på Spotlight Stock Market på tisdagen. Aktien stängde vid 6:62 kronor. I nyemissionen inför listningen var priset för en aktie 4:95 eller strax därunder med tanke på teckningsoptionen som ingick.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 tisdag 7 maj

Källa: Infront

Henrik Berezin +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


FluoGuide - I dag

{point.key}

AcadeMedia - I dag

{point.key}

Arjo B - I dag

{point.key}

Betsson B - I dag

{point.key}

Getinge B - I dag

{point.key}

Modern Times Group B - I dag

{point.key}

Viaplay Group B - I dag

{point.key}

Scandic Hotels Group - I dag

{point.key}

Securitas B - I dag

{point.key}

Tele2 B - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Intrum - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Telia Company - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -