GRÄNGES
UTMANANDE MARKNAD I ASIEN 1 KV, SÄRSKILT FORDON - VD (Direkt)

2019-04-26 07:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Gränges, som tillverkar produkter av valsad aluminium, har mött fortsatt försvagade marknadsförutsättningar under inledningen av året, vilket lett till minskad försäljningsvolym jämfört med för ett år sedan.

"Under det första kvartalet var marknadsförutsättningarna särskilt utmanande i Asien där försäljningsvolymen till kunder inom fordonsindustrin minskade med 13 procent", skriver vd Johan Menckel i rapporten för det första kvartalet.

Efterfrågan på material till värme, ventilation och luftkonditionering (HVAC) var dock fortsatt stark.

Inför det kommande kvartalet lutar sig Gränges mot analysföretaget IHS, som bedömer att produktionen av lätta fordon ska minska med 3 procent under det andra kvartalet - men vända till tillväxt under det andra halvåret.

"För det andra kvartalet räknar Gränges med en minskad försäljningsvolym med medel ensiffriga tal", kommenterar Johan Menckel.

För material till fordonsindustrin räknar Gränges en minskning med medel till höga ensiffriga tal till följd av lägre produktion av lätta fordon och fortsatta lagerneddragningar i försörjningskedjan, framförallt i Asien men även till viss del i Europa.

I Amerika tror bolaget på en stabil utveckling för material till HVAC-industrin i det andra kvartalet.

Gränges redovisar ett rörelseresultat exklusive engångsposter om 275 miljoner kronor (282) och en justerad rörelsemarginal på 8,8 procent (9,2). Under kvartalet levererades 90,8 kiloton aluminiumprodukter (95,0).

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Gränges - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -