BÖRSEN
SKANSKA OCH ELECTROLUX NED PÅ RAPPORTER, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2019-04-26 13:58

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Index höll sig på minus på Stockholmsbörsen på fredagen, efter ännu en morgon fylld av delårsrapporter. Bland dagens förlorare fanns Skanska och JM efter svagare siffror än väntat, medan Autoliv och Evolution Gaming handlades högre.

Den svenska kronan återhämtade sig något men var fortfarande rejält försvagad efter Riksbankens besked på torsdagen om sänkt räntebana. Fredagens huvudnummer på statistikfronten är USA:s BNP i första kvartalet, som väntas klockan 14.30. Förväntningarna är en uppgång på 2,0 procent i årstakt.

Omkring klockan 13.45 hade OMXS30-index sjunkit 0,2 procent till 1.686 och aktier för 9,1 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. Bland de stora Europabörserna noterade Frankfurt och Paris små uppgångar.

Skanskas rapport var sämre än väntat sett till såväl vinst som försäljning och orderingång i första kvartalet och byggaktien låg högt på förlorarlistan med ett kurstapp på 4,3 procent.

Bostadsbyggaren JM:s rapport innehöll även den ett resultat som låg under förhandstipsen, påverkat av en engångskostnad för avveckling av husverksamheten i dotterbolaget JM Entreprenad. JM sjönk 5 procent. I samma sektor fortsatte Bonava ned 3,5 procent efter sitt rapportrelaterade tapp på torsdagen.

Astra Zeneca backade 1,3 procent efter morgonens rapport och SCA var ned 1,4 procent. Skogskoncernens ebitda-resultat var cirka 5 procent högre än snittförväntningarna i Infront Datas sammanställning, men i utfallet ingick en positiv post på cirka 90 miljoner kronor till följd av en omstrukturering i Frankrike.

För Electrolux var utvecklingen svajig, efter en rapport där rörelseresultat och justerad marginal överträffade estimaten men där bolaget sänkte marknadsutsikten för Nordamerika till "något negativt". Efter en inledning på plus vände vitvaruaktien tydligt nedåt och handlades 2,9 procent lägre.

Autoliv toppade OMXS30 efter sin rapport, där den organiska tillväxten var något bättre än väntat. Bolaget uppgav sig ha fått försiktigt positiva signaler från sina kunder.

"Vi är försiktiga även för det andra kvartalet, men står fast vid prognosen om en nedgång av den globala bilproduktionen om 1 procent för helåret. Vi har fått positiva signaler från ett antal tillverkare i Kina som tyder på ett bättre andra halvår", sade Autolivs vd Mikael Bratt till Nyhetsbyrån Direkt.

Autoliv steg 2,9 procent.

Trelleborg räknar med att efterfrågan i andra kvartalet blir i nivå med första kvartalet, där omsättning och resultat var ungefär som väntat. Marknaden gav dock rapporten ett varmt mottagande och handlade upp Trelleborg med 2,9 procent.

Saab fick tummen upp sedan rörelseresultat och försäljning slagit analytikernas förväntningar i Bloomberg News sammanställning. Försvarskoncernens aktie avancerade 2,8 procent.

"Under mina snart nio år är det ett av de starkaste första kvartalen vi har haft. Det visar på en mycket stark exekvering i stora och små projekt samt en leveransförmåga, vilket skapar ökad försäljning, men också stärkt marginal", sade Saabs vd Håkan Buskhe till Nyhetsbyrån Direkt.

Cloetta var en av dagens stora vinnare med ett kurslyft på hela 8,7 procent. Konfektyrbolagets rörelseresultat överträffade analytikernas förväntningar, enligt Blomberg News prognossammanställning. Arbetet med att förbättra lönsamheten i den förlustbringarna lösgodisverksamheten i Sverige är ett fokusnummer.

Hexpol föll 5,3 procent efter att ha rapporterat intäkter och resultat som var lägre än förhandsförväntningarna. Justerat för valuta och förvärv var den organiska tillväxten i första kvartalet -6 procent.

Kontanthanteringsbolaget Loomis pendlade mellan plus och minus efter sin kvartalsrapport, som kom efter börsstängning på torsdagen. Bolaget visade lägre organisk tillväxt och svagare ebita-resultat än väntat. Aktien var ned 0,9 procent.

En av torsdagens vinnare, livekasinounderleverantören Evolution Gaming, marscherade vidare uppåt och steg ytterligare 8 procent. I motsatt riktning gick gamingbolaget Paradox, som hittills har fått ljumma spelaromdömen för sitt egenutvecklade strategispel Imperator Rome. Aktien sjönk 6 procent.

I det övriga nyhetsflödet noterades att pilotstrejken på SAS har brutit ut i Norden sedan facket sagt nej till ett medlarbud. SAS-aktien handlades ned 5 procent.

Stockholms gamingsektor fick på fredagen tillskott av franska Atari, som genom en parallellnotering tar plats på First North. Depåbeviset handlades till 4:24 kronor.

En rad aktier handlades på fredagen utan rätt till utdelning, bland andra Assa Abloy (3:50 kr), Atlas Copco (3:15 kr), BE Group (1:75 kr), Bufab (2:50 kr), Bulten (4:00 kr), Catena (5:75 kr), Pricer (0:60 kr), Resurs (1:95 kr), Wihlborgs (3:75 kr).

Graf: Intradagsutveckling OMXS30 den 26 april

Källa: Infront

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Autoliv SDB - I dag

{point.key}

BE Group - I dag

{point.key}

Bonava B - I dag

{point.key}

Bufab - I dag

{point.key}

Bulten - I dag

{point.key}

Catena - I dag

{point.key}

Cloetta B - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Evolution - I dag

{point.key}

HEXPOL B - I dag

{point.key}

JM - I dag

{point.key}

Loomis - I dag

{point.key}

Paradox Interactive - I dag

{point.key}

Pricer B - I dag

{point.key}

SAAB B - I dag

{point.key}

SAS - I dag

{point.key}

SCA B - I dag

{point.key}

Skanska B - I dag

{point.key}

Trelleborg B - I dag

{point.key}

Wihlborgs Fastigheter - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -