AMF Aktiefond Nordamerika
AMF Nordamerikafond steg 18 procent i första kvartalet, ser antal viktiga faktorer till goda börshumöret (Finwire)

2019-04-24 12:01
AMF Aktiefond Nordamerika steg 18 procent i det första kvartalet, och från förvaltarhåll ser man ett antal viktiga faktorer till den goda börsutvecklingen.

Den tidigare förvaltaren av fonden Björn Lind, som är fortsatt ansvarig för flera breda fonder hos AMF, förklarar att den amerikanska centralbanken bytte under perioden fot till en mer duvaktig hållning och slutade prata om räntehöjningar.

En annan faktor var mer positiva signaler från handelsförhandlingarna mellan USA och Kina där det gjorts framsteg kring tidigare väldigt svåra frågor såsom IP-rättigheter, bedömer AMF-förvaltaren.

Lind pekar även på att börser globalt i slutet av december var väldigt nedtryckta, av lite olika skäl. Marknaden är efter årets uppgång tillbaka på ungefär samma nivåer som innan höstens stora börsnedgång, varför den starka uppgången hittills i år inte nödvändigtvis motiverar en korrektion.

Fonden utvecklades något sämre än sitt jämförelseindex som ökade 18,7 procent under kvartalet.

Förvaltaren anser att den något sämre utvecklingen hittills i år relativt jämförelseindexet bör ses i ljuset av en relativ överavkastning för fonden under 2018.

Ljuspunkter i portföljen har så här långt på det nya börsåret varit bland annat Microsoft och Visa, som är bland de största innehaven i fonden.

En av fondens bästa placeringar är ett mindre oljebolag vid namn Devon Energy. Aktien är upp närmare 50 procent i år och har bland annat gynnats av Chevrons bud på oljejätten Anadarko som kom nyligen. Från förvaltarhåll bedömer man att Devon Energy är en tänkbar uppköpskandidat.

På minussidan under det första kvartalet märks främst läkemedelsjätten Merck, mot bakgrund av en något svagare period för läkemedelsbolagen.

”Det beror bland annat på politisk oro och diskussioner kring prispress, väldigt förenklat. De amerikanska hälsovårdskostnaderna utgör cirka 17 till 18 procent av amerikansk BNP, som stigit under många år. Ett av de löften Donald Trump gick till val på var att försöka trycka tillbaka dessa läkemedelskostnader. Det har varit en ökad diskussion kring det i USA under det här året”, förklarar förvaltaren.

De största innehaven per utgången av kvartalet i fonden var Microsoft, Alphabet och Procter & Gamble med portföljvikterna 8, 6,9 respektive 3,1 procent.

AMF Aktiefond Nordamerika har nyligen bytt förvaltare. Ulf Alexandersson som jobbat inom AMF sedan 2006 i olika roller tog över ansvaret som förvaltare av fonden den första april.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

AMF Aktiefond Nordamerika - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -