ALFA LAVAL
BRA ORDERINGÅNG TROTS SVAGA MAKROSIGNALER - VD (Direkt)

2019-04-24 14:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Alfa Laval, som är verksamma inom värmeöverföring, separering och flödeshantering, upplevde att många av bolagets slutmarknader låg på en fortsatt bra nivå under det första kvartalet.

"Detta trots att de flesta makroekonomiska signaler som flöt in i slutet på fjolåret pekade på en dämpning av ekonomin. Men något sådant noterade vi inte på våra slutmarknader", sade Alfa Lavals vd Tom Ericson till reportrar efter offentliggörandet av delårsrapporten där orderingången steg till rekordhöga 12,2 miljarder kronor.

"Det är klart att valutan delvis bidrog till att jaga upp den siffran, men det var å andra sidan också ett kvartal med relativt få stororder, så det var en underliggande bra aktivitet och ordernivå totalt sett i våra böcker", framhöll Alfa Laval-chefen.

Aktiviteten på många områden inom energimarknaden har varit stark i det gångna kvartalet, uppgav Tom Ericson vidare.

"Det gäller både offshore och till viss del onshore. Vi är uppe på en hög nivå. Det finns dock områden som fortfarande inte är på toppnivåer jämfört med 2014, framförallt en del av affären som ligger inom onshore drilling", sade Tom Ericson.

"Jag tror att två faktorer samverkar. Den ena är att utbildningskostnaderna och effektiviteten kring skiffergas har gått upp väsentligt, vilket innebär att borriggar täcker större utvinningsområden. Det är färre riggar i gång i dag än 2014, och vi tror inte att det kommer att växa på det vis det gjorde en gång i tiden. Det gör att effektivitetsutnyttjandet för befintlig utrustning är bättre och det dämpar marknaden något jämfört med 2014", sade Alfa Laval-chefen.

"Vidare har vi begränsningar i våra egna utleveransmöjligheter i förhållande till nya order. Vi ligger redan högt belagda på vissa produktområden, så vi är fortsatt generellt positiva till marknadsutvecklingen", fortsatte han.

Tom Ericson vill inte överdriva det faktum att oljepriset nu är 75 dollar per fat i stället för 60 dollar.

"Alla våra engagemang i offshore och onshore är såvitt jag kan bedöma lönsamma åtminstone någonstans vid 40 dollar och uppåt, så jag tror inte att de kortsiktiga prisförändringarna har påverkat särskilt mycket", säger han.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Alfa Laval - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -