SANDVIK
SER INGET AV DEN LÅGKONJUNKTUR DET TALATS OM - VD (NY) (Direkt)

2019-04-18 12:22

(tillägg: frågor och svar från nionde stycket)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandvik ser än så länge inte någonting av den lågkonjunktur som det har talats om under det senaste året, och det är glädjande.

Det sade Sandviks vd Björn Rosengren till nyhetsbyråer efter offentliggörandet av bolagets delårsrapport för det första kvartalet.

Angående de tre affärsområdena noterar han att gruvmarknaden, i fokus för affärsområdet SMRT, utvecklas väldigt starkt.

"Det drivs av starka mineralpriser i marknaden. Det är kul", sade Sandvik-chefen.

För affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT) beskriver han orderingången i det gångna kvartalet som mycket stark, drivet av olja- och gassektorn där bolaget fick order på så kallade navelsträngar.

Om man tittar på de konjunkturkänsliga verktygsdivisionerna inom affärsområdet SMS är förändringarna små jämfört med tidigare, noterar Sandvik-chefen.

"Det fortsätter på rekordnivåer och vi ligger ungefär på samma starka nivå som vi såg i fjärde kvartalet", säger Björn Rosengren.

"Tittar vi regionmässigt är utvecklingen också lik fjärde kvartalet - USA väldigt starkt, Europa ganska oförändrat och Kina negativt. Japan och Indien var dock väldigt starka under perioden, vilket kompenserade en hel del av det vi tappade i Kina. Överlag känns det som en bra rapport", summerade Sandvik-chefen läget.

Inom gruvsidan har ni tidigare pratat om en "enorm" orderingång och fakturering. Är det fortfarande lika positivt som i fjärde kvartalet?

"Ja, det är ju ännu starkare nu. Orderingången ökade 9 procent organiskt så det fortsätter på rekordnivåer. Det är väldigt starkt", svarar Björn Rosengren som ser en stark gruvkonjunktur.

Hur ser ni på fordonssektorn i Kina respektive Europa?

"Om man tittar på alla de segment vi jobbar inom så är det ett segment som är ned, och det är bilindustrin. Det är framförallt i Kina, men även i Europa, medan i USA är det ganska oförändrat. Alla andra segment vi arbetar inom är oförändrade eller uppåt. Det är just bildelen i Kina och lite grand i Europa som är de svaga delarna på efterfrågan."

Vilka signaler ser ni inom det konjunkturkänsliga affärsområdet SMS i början av det andra kvartalet?

"Det fortsätter med samma starka efterfrågan som vi har sett under första kvartalet, så det är faktiskt ingen förändring i det", svarar Björn Rosengren.Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -