MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER KOMMANDE VECKA (Direkt)

2019-04-18 13:27

ONSDAG DEN 24 APRIL

===================

kl 10.00: Tyskland: IFO-index april

I mars överraskade IFO-index positivt och steg oväntat till 99,6, från reviderade 98,7. Analytiker hade spått ett oförändrat index på 98,5, som var det preliminära utfallet för februari. Uppgången var den första efter sex raka månader med nedgångar.

Enligt IFO var de tyska företagen något mer nöjda med sin nuvarande situation och klart mer optimistiska beträffande utsikterna kommande sex månader.

"Den tyska ekonomin visar motståndskraft", sade IFO-chefen Clemens Fuest i ett pressmeddelande.

Samtidigt noterade han att affärsklimatet i tillverkningssektorn återigen försvagades. Tillverkarna bedömde det nuvarande läget något mindre positivt och även utsikterna försämrades. Förväntningskomponenten föll till sin lägsta nivå sedan i november 2012.

"Med minskad efterfrågan räknar företagen knappast med några mer ökningar i produktionen", sade Fuest.

Klart bättre såg det ut i tjänstesektorn, främst ett resultat av tydligt mer optimistiska förväntningar, men tjänsteföretagen gav även mer positiva bedömningar av sin redan gynnsamma situation.

Också inom byggsektorn steg index i mars, efter en svagare trend föregående månader. Detta var ett resultat av klart förbättrad bedömning av den nuvarande situationen, medan utsikterna i stort sett var oförändrade.

Nu i april väntas IFO-index ha stigit ytterligare något till 99,9, enligt Reuters prognossammanställning.

Commerzbank tror på en stabilisering kring 99,6 och hänvisar till att Kinas ekonomi nu visar tecken på stabilisering samtidigt som den tidigare euroförstärkningen inte längre tynger exporten lika mycket.

TORSDAG DEN 25 APRIL

====================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometern april

Den sammanfattande barometerindikatorn sjönk marginellt till 101,7 i mars från 101,9 i januari, vilket var över väntade 100,9. En kraftig nedgång för industrin balanserades upp av ett rejält uppsving för tjänstesektorn.

Nu i april väntas barometerindikatorn sjunka svagt till 101,5, enligt Infront Datas prognosenkät. Industrins konfidensindikator spås rekylera upp något, till 106,7 efter nedgången till 107,5 förra månaden. Konsumentförtroendet, som stigit två månader i rad från låga nivåer, väntas ha fortsatt upp till 94,8 från 94,0.

April är också en kvartalsbarometer med fler frågor kring bland annat kapacitetsutnyttjande och brist på arbetskraft och, intressant i dagsläget, byggföretagens utsikter för husbyggandet.

kl 9.30: Riksbanken: räntebesked

Spretiga signaler om såväl de globala konjunkturutsikterna som den svenska inflationen öppnar för spännande räntebesked efter det penningpolitiska mötet, och det är långt ifrån klart vilket ben direktionsmajoriteten kommer att stödja sig på.

Ingen räknar med att reporäntan ska ändras nu, men låga KPIF-utfall hittills i år lär tvinga Riksbanken att revidera ned inflationsprognosen åtminstone för i år. Å andra sidan kan kanske den mer positiva utvecklingen för den underliggande underliggande inflationen, enligt Riksbankens egna mått, göra att direktionen ändå vågar fortsätta signalera att nästa räntehöjning kan komma under andra halvåret i år.

Enligt Infront Datas enkät tror sju av nio analytiker att Riksbanken lämnar guidningen oförändrad, medan övriga två tror att Riksbanken nu kommer att precisera sig om att höjningen kommer under fjärde kvartalet.

Riksbankschefen Stefan Ingves har vidare utlovat besked vid detta möte om huruvida Riksbanken kommer att fortsätta återinvestera senare förfallande obligationer i portföljen även efter halvårsskiftet. Flera bedömare räknar med fortsatta förtidsreinvesteringar, men köptakten väntas överlag bli lägre än nu.

kl 14.30: USA: order varaktiga varor mars

Sjönk med 1,6% i februari. Exklusive transportsektorn var nedgången 0,1%.

Nu i mars väntas orderingången på varaktiga varor, dvs bland annat maskiner, försvars- och transportutrustning samt kapitalvaror som ska hålla i minst tre år, ha ökat med 0,4%.

Exklusive transport väntas +0,2%, enligt Reuters prognosenkät.

FREDAG DEN 26 APRIL

===================

kl 9.30: SCB: detaljhandel mars

Enligt Infront Datas prognosenkät väntas den svenska detaljhandelns försäljning ha ökat med 1,1% i mars jämfört med motsvarande månad föregående år. Jämfört med i februari väntas försäljningen ha ökat 0,2%.

Swedbank räknar med att mars månads detaljhandelsutfall blir lägre än i februari men högre än konsensus, +1,6% jämfört i mars i fjol.

"I mars är den stora jokern förflyttningen av påsken från månadsskiftet mars/april 2018 till mitten av april 2019. Påsken är en matintensiv högtid och beroende på när helgdagarna äger rum gynnas respektive missgynnas närliggande månad. I år väntas matkonsumtionen ha ägt rum i april - något som ICA:s försäljningsstatistik signalerat", skriver Swedbank.

kl 14.30: USA: BNP (est) 1 kv

Commerzbanks Christoph Balz konstaterar att den amerikanska ekonomin inte kollapsade under första kvartalet, trots alla domedagsprofetsior. Tvärtom tror han att nästa veckas BNP-siffror kommer att visa en hygglig tillväxt kring 2,5% i beräknad årstakt för kvartalet när det första estimatet publiceras.

"Dessutom har företagen ökat sina investeringar, vilket talar mot en nära förestående recession… Vi ser styrkan i privata investeringar som speciellt positiv", skriver Balz och tillägger att de räknar med att bostadsbyggande kommer att ge ett positivt bidrag till tillväxte för fösta gången på över ett år, stimulerad av de låga räntorna.

Även andra komponenter i privata investeringar - utgifter för utrustning, annat byggande än bostäder och immateriella rättigheter - bör också ha gett en positiv impuls, enligt ekonomen.

"En sådan trend är ett tecken på optimism och pekar inte mot en förestående recession. Vi räknar också med positiva bidrag från staten och utrikeshandeln", skriver han i ett kundbrev.

Däremot räknar Commerzbank med att privatkonsumtionen endast levererar en jämförelsevis liten ökning, men eftersom arbetsmarknaden fortsätter att gå bra så ökar de privata inkomsterna snabbt, vilket snart bör speglas i högre konsumtionstillväxt.

Under fjärde kvartalet ökade USA:s BNP-tillväxt med 2,2%.

Konsensus för 1 kv ligger på en ökning med 1,8%, enligt Reuters prognossammanställning.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -