FOXCONN
NY WISCONSIN-GUVERNÖR BESTRIDER GIGANTFABRIKSPLAN (Direkt)

2019-04-18 12:18

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den nytillträdde demokratiske guvernören i den amerikanska delstaten Wisconsin avser omförhandla kontraktet med den taiwanesiska kontraktstillverkaren Foxconn, ett kontrakt som blivit en politisk konfliktpunkt.

Det rapporterar flera medier på torsdagen.

Kontraktet är ett arv från Wisconsins förre guvernör, republikanen Scott Walker, som förhandlade fram ett avtal där Foxconn förband sig att skapa en jättefabrik med 13.000 anställda. Första spadtaget till fabriken togs av president Donald Trump, som hävdat att projektet är ett av de tydligaste tecknen på att hans "Amerika First"-agenda, vars syfte är att återvinna jobb till USA, faktiskt fungerar.

Projektet har dock blivit kraftigt kritiserat för uteblivna resultat och för de kraftiga skattesubventioner (4 miljarder dollar) som låg bakom att Foxconn gick med på planen.

I efterhand har Foxconn öppet sagt sig vara tvingade att "förhålla sig till verkligheten", en verklighet där arbetskraft i USA är mångdubbelt dyrare än i Sydostasien. Det verkar också den nye guvernören tagit fasta på.

"Det nuvarande kontraktet är i enlighet med en verklighet som inte längre existerar. Det är vårt mål att försäkra att skattebetalarnas medel är skyddade likväl som miljömässig standard och vi anser därför att kontraktet måste ses över", sade demokraten Mike Evers vid en pressträff, enligt New York Times.

Kommentarerna fälldes timmarna efter att Terry Gou, Foxconns färgstarke grundare, vd och ordförande sagt upp sig från sin operativa roll i bolaget till förmån för presidentvalskandidatur i Taiwan.

Ett delstatligt tillbakadragande från de initiala projektplanerna i Wisconsin kommer dock att ske "med eller utan herr Gou som del i bolaget", sade Mike Evers.

Republikanska representanter kommer dock inte ge sig lättvindigt.

"Kontraktet är bepansrat, orubbligt", sade Robin Vos, republikansk talman i Wisconsins delstatskongress, till Reuters.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -