BOEING
KRAV PÅ SIMULATORTRÄNING KAN FÖRDRÖJA 737 MAX NYSTART (Direkt)

2019-04-18 12:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Växande oenighet mellan USA och Kanada kan leda till att Boeings problemtyngda flygplansmodell 737 Max blir kvar längre på marken än befarat.

Enligt Wall Street Journal har Kanadas transportminister signalerat att landets regering kan komma att kräva ytterligare simulatorträning för piloter till 737 Max.

"Simulatorer är ur träningssynpunkt det absolut bästa sättet att gå igenom precis vad som kan hända, och hur man i så fall reagerar korrekt", sade den kanadensiske transportministern Marc Garneau på onsdagen.

USA:s luftfartsmyndighet FAA har däremot enligt Wall Street Journal preliminärt tagit ställning mot krav på ytterligare simulatorträning, även om detta kan ändras beroende på önskemål från myndigheter i andra länder. FAA har i stället rekommenderat att piloterna genomgår interaktiv träning på egen hand med stöd av dator.

Skillnaden i synsätt mellan USA och Kanada kan leda till att flygplanets återkomst i luften fördröjs med flera månader, om simulatorträning måste planeras in i flera länder tillsammans med nya scenarion för träningen.

Den aktuella flygplansmodellen har på kort tid varit inblandad i två olyckor som kostat 350 människor livet. I båda fallen dök planen kort efter avgång och utredningar har visat att fel i planets flygkontrollsystem orsakat olyckorna. Modellen har varit belagd med flygförbud sedan kraschen i Etiopien den 10 mars. Boeing har sedan dess gjort uppdateringar av 737 Max 8-planens flygkontrollsystem.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Boeing - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -