ASML
FRIAR SAMSUNG FRÅN SPIONAGEHÄRVA MED MILJARDSTÖLDER (Direkt)

2019-04-18 12:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nederländska halvledarutvecklaren ASML tvingades gå ut med ett förtydligande om att teknologikonglomeratet Samsung inte varit del i en stöldhärva där immateriella värden för flera miljarder försnillats av en kinesisk statsstödd konkurrent.

I ett uttalande från bolaget medgavs initialt att ASML blivit av med stora värden till det i USA registrerade bolaget Xtal, som sedan dess försatts i konkurs efter att ASML stämt bolaget, vilket resulterade i 223 miljoner dollar i skadestånd.

Xtal hade inte bara finansiärer i Kina utan också i Sydkorea, vilket rönt uppmärksamhet då i landet hemmahörande Samsung var ett av de bolag som övergick från kontrakt med ASML till att köpa halvledarteknik snabbväxande Xtal.

"Vad vi funnit bevis för är att bolagshemligheter stulits av folk av amerikansk och kinesisk nationalitet med kinesisk bakgrund. Produkterna användes för att förse vår största koreanska kund", sade ASML:s vd Peter Wenniak till nyhetsprogrammet Nieuwsuur.

Samsung gick per omgående ut och förnekade att bolaget är del av industrispionage.

"Vi är djupt bedrövade över mediarapporter som gör gällande att Samsung skulle ha varit involverade i oegentligheter riktade mot ASML, det stämmer inte", skrev bolaget i ett e-postmeddelande. Detta vitsordades också i ett förtydligande av ASML.

ASML har också förnekat att kinesiska staten, som enligt nederländska Financieele Dagblad stöttat Xtals ägarbolag, ska ha varit direkt inblandad i immaterialstölderna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -