På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

SOBI
ROCHES FÖRSÄLJNINGSDATA SKAPAR OSÄKERHET - ANALYTIKER (Direkt)

2019-04-17 10:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Specialistläkemedelsbolaget Sobis aktie har sjunkit 4 procent på Stockholmsbörsen på onsdagen sedan den schweiziska konkurrenten Roche inom blödarsjuka uppgett att försäljningen av Hemlibra uppgick till 219 miljoner schweizerfranc under första kvartalet och att mottagande av det nya läkemedlet var "mycket starkt" i USA, Japan och Europa.

"Roche kommer med ganska bra försäljningssiffror och det skapar så klart en osäkerhet och ett intresse inför Sobis kommande kvartal, eller mer specifikt hur Roches produkter på detta område påverkar Sobi", säger en läkemedelsanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

"Men kom ihåg att det är väldigt tidig fas ännu. Jag tror man ska vara försiktiga att dra för stora växlar på detta, men visst ökar kanske osäkerheten", tillägger analytikern som vill vara anonym.

Hemlibra, som sedan i höstas är godkänt av FDA i USA, konkurrerar med Sobis läkemedel på området för blödarsjuka. EU-kommissionen godkände i mars Hemlibra mot blödarsjuka, hemofili A utan faktor 8-hämmare.

För några dagar sedan sänkte SEB Equities sin rekommendation på Sobi till behåll. Banken anser att Hemlibra är en mycket potent konkurrent till Sobi inom hemofili A-området, främst tack vare det nya läkemedlets bekvämlighet.

Roche har enligt egen utsago i den på onsdagen offentliggjorda delårsrapporten börjat året bra med stark försäljningstillväxt, drivet av nyligen lanserade produkter i företagets läkemedelsdivision. Bolaget höjer i rapporten sin prognos för helåret.

"Efterfrågan på våra nya mediciner förblir hög", säger Roches vd Severin Schwan.

Roche-aktien handlas kring oförändrade nivåer på börsen i Schweiz efter rapporten.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Martin Hävner +46 8 5191 7919

Nyhetsbyrån Direkt


Swedish Orphan Biovitrum - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -